Нова схема за кражба на бизнес - разследване на полицията спря източване на 2 милиона лева, подготвено с фалшиви документи. Възможно ли е Арбитражният съд да се ползва за параван и как се водят дела от фантоми?

Преди два месеца в офиса на телекомуникационна компания се получава известие, че сметките на фирмата ще бъдат запорирани, а от тях 2 милиона лева ще бъдат изтеглени, разказва Миролюба Бенатова по Нова тв. Поводът - изпълнителен лист, издаден от съда заради дълг към гражданка от ЮАР, натрупан от неизпълнен договор за доставка на техника. Такъв договор, според потърпевшите, не съществува, а всичко е опит за крупна измама.

Вратички в закона позволяват с няколко подправени документа и копиран подпис да се издаде изпълнителен лист за милиони.

Oт телевизията потърсили арбитражния съдия Георги Иванов на посочения адрес. Той не е бил намерен. От Асоциацията на търговските арбитражи в България също не знаят за такъв човек. Възможно е спорове да бъдат решавани от арбитражен съдия, посочен за такъв само за случая. Достатъчно е този човек да е приет за експерт от двете страни.  

В казуса на телекомуникационната компания по документи има съдия – Георги Иванов, двама адвокати – чужденци, ищец от ЮАР, пълномощни и фондация „Европейски арбитражен трибунал” с български представител Васил Илиев. Той е учредител на фондацията, през която на хартия се представлява гражданката от ЮАР. На адреса на фондацията не е имало никого. По-интересното  е, че фондацията, през която е извършена евентуалната измама, е регистрирана точно срещу МВР.   

Васил Илиев е неоткриваем на адресите от търговския регистър, както и на собствения си по лична карта. Появил се е обаче да вземе изпълнителния лист. Докато се изяснява кой е прав и кой е крив, сметките може да бъдат източени – законно. Когато се стигне до превземане с изпълнителен лист, фирмите трябва да се пазят с парични гаранции и такси за милиони, които невинаги са налични. Само ако покажат, че имат исканите пари, могат да пробват да оспорят дълга.

Омбудсманът Мая Манолова припомня, че подобни измами на граждани, практикувани с години, вече не са възможни, но фирмите нямат защита. Въпреки че схемата е на хартия, при желание разследващите могат да засекат така наречения представител на кредитора, ако не другаде, то при частния съдебен изпълнител. Източването на 2 милиона лева е предотвратено засега. Вратичките в закона обаче остават. Чиновническото недоглеждане в Темида - също.