Девет години ефективно лишаване от свобода получи мъж, извършил полово сношение с дете. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Мъжът е предаден на съд от Софийската районна прокуратура за извършени от него действия на полово сношение с лице от същия пол, ненавършило 14-годишна възраст, чрез използването на положение на зависимост и надзор. За посоченото престъпление е предвидено наказание Лишаване от свобода за срок от три до дванадесет години.

В хода на съдебните пледоарии прокурорът е поискал от съда подсъдимият да бъде осъден ефективно при превес на отежняващите вината му обстоятелства. Представителят на държавното обвинение е аргументирал искането си за определяне на наказание на мъжа в размер около десет години лишаване от свобода, независимо от обстоятелството, че последният е неосъждан /реабилитиран/, с изключително високата обществена опасност на извършеното от него деяние.

Действията на полово сношение са били осъществени от подсъдимия през 2012 г. спрямо сина, тогава седемгодишен, на жената, с която Б. живеел на семейни начала. Тъй като последната ходела на работа, през деня детето оставало само с подсъдимия в жилището им в София. Б., който следвало да се грижи за него в отсъствието на майка му, се възползвал от това положение, осъществявайки полов контакт с детето въпреки волята му.