Ставаме свидетели на исторически мерки в българската правна и криминална реалност. ГДБОП се намесиха по подаден сигнал от българския издател за нарушение на авторските му права чрез незаконно разпространение на книгата на Дан Браун „Произход“ посредством социалната мрежа „Фейсбук“.

Служители от сектор „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“  извършиха проверка и пресякоха разпространението на последния бестселър на краля на трилъра Браун. 

В хода на проверката е установено и документирано извършеното нарушение на правата на издателя, осъществено от потребители на социалната мрежа. Незаконното споделяне на романа е стартирало само няколко дни след издаването му в България. Част от потребителите са разпространили книгата срещу доказателство за участие в дарителски кампании.

В резултат на проведените действия от служители на ГДБОП споделянето е преустановено и нарушаването на правата на правоносителя е прекратено. Материалите по случая са изпратени на Министерство на културата за предприемане на административни мерки срещу лицата.

Деянието е счетено за маловажно, тъй като мерките ще бъдат само адиминистративни по Закона за авторското право и сродните му права. Според наказателния кодекс обаче такова деяние, в случай, че не бъде категоризирано като "маловажно", може да бъде счетено за престъпление против интелектуалната собственост и да води след себе си следните санкции, при следните хипотези:

Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.
 
Който без необходимото по закон съгласие държи материални носители, съдържащи чужд обект на авторско или сродно на него право на стойност в големи размери, или държи матрица за възпроизвеждане на такива носители, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева. Когато това деяние е в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.
 
Ако деянието е извършено повторно или са причинени значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от три хиляди до десет хиляди лева.