Ръководителят на Специализирана прокуратура Иван Гешев разкри как е ставала схемата на изнудване от арестуваната кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Сигналът за корупция е подаден от строителен предприемач, който дълго време е живял в чужбина.

Той пуска жалби по всякакви институции. Но след това чрез посредници се свързват с него хора на кметицата, които му казват, че тя е много ядосана заради жалбите, които е подавал и той ще има проблеми. От същите посредници става ясно, че на него му е заявено, че ще строи на 20 евро на квадратен метър на строежа, което прави 250 000 евро. Тази сума трябвало да бъде разделена на 3 вноски на по около 70 000 евро, като документите, които се чакали една година, щели да бъдат "оправени".

Човекът осигурява първата част от сумата, защото иска да помогне на държавата, въпреки че хора от тази държава му пречат съзнателно, цитира Блиц. Ние 20 дни чакаме получаването на сумата. За това казах, че е правен гигантски труд по тази акция, защото срещите се променяха всеки ден. Дали защото посредникът е бил ангажиран, дали защото кметицата не е била на линия поради бурен нощен живот.

Накрая срещата се случи между посредник, бивш кмет на "Младост", и предприемача, и то в центъра на София. Изнудваното лице предаде сумата на посредника в едно кафе в близост до улица "Гурко". Посредникът се свърза с кметицата, видяха се в градинката на "Кристал", пиха кафе два часа, той взе 14 000 евро от тези 70 000 евро, въпреки че твърдял пред изнудваното лице, че всички пари са за кметицата.

Съзнателно не ги задържахме там, за да не кажете, че жената е невинна, оставихме я да си вземе парите, по-точно ги е взела заместничката им. Ние първо задържахме така наречения посредник и веднага след това задържаме колата на кметицата, защото не знаем какво ще стане с тези пари. Не сме й казвали от къде да кара, за да я хванем точно пред министерството.

За да се случи този арест, имаше едно перфектно сътрудничество, мога да го кажа като бивш прокурор. Има и много други лица, които са разпитани по случая. Използвани са множеството СРС-та. Прокуратурата събра голям брой доказателства, които би трябвало да са достатъчни за съдиите. Г-жа Иванчева си е правила пиар и действала по схемата: Ти ще получиш това и това, ако дадеш еди какво".

Тя наистина е поискала първоначално 500 000 евро, но после е направена и отстъпка заради огромния обем РЗП. Г-жа Иванчева действаше много предпазливо, пазеше се и внимаваше какво говори по телефона. Постоянно отлагаше срещите и очевидно имаше притеснение, докато най-накрая в кафето на ъгъла на "Раковски" и "Гурко" бяха дадени парите. 

След като бяха получени парите, посредникът се обади на изнудването лице и му каза: Всичко е наред, няма да имаш повече проблеми. Човекът, който предостави тези пари, показа една гражданска позиция, защото ние нямаме възможност да дадем толкова пари, искам да му благодаря.

Снимка: Канал 3