Планински спасители, полиция и пожарникари издирват мъж, паднал в шахта на бившата мина "Плакалница" над врачанското село Згориград. Сигналът за инцидента е подаден вчера вечерта от племенника на мъжа. 

Разтревоженият роднина заявил пред полицаите, че около 18.40 видял как вуйчо му – 46-годишният врачанин Н.Б. пада в минна шахта. Незабавно са сформирани екипи на от служители на пожарната, планинската спасителна служба, областната дирекция на МВР и районното управление на полицията във Враца.

Към момента мъжът все още не е открит и издирването продължава. Извънредният случай вдигна на крак всички служби във Враца.

Образувана е преписка по случая, съобщават от МВР. Шахтите в мините са много дълбоки и това усложнява спасителния процес. 

На 1 май 1966 г. дигата на хвостохранилището на оловно-цинковата мина „Плакалница" във Врачанския балкан се къса и село Згориград и крайните квартали на Враца са залети от 450 000 m³ маса маса от тежки метали, цианиди, камъни и дървета.

Официално е оповестено за 107 жертви, по-късно става ясно, че загиналите на наводнението, както го наричат местните хора, са над 500, ранените 2000, разрушените къщи са над 150.

Заглавната снимка е илюстративна!

Бедствието през '66: