Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева иска среща с медиите. Кметицата е изпратила заявление до главния прокурор Сотир Цацаров, в което иска от него разрешение за среща с медиите. Заявлението към Цацаров идва, след като наблюдаващият прокурор по делото срещу Иванчева отказал такова разрешение. В заявлението се е разписала и зам.-кметът на "Младост" Биляна Петрова.

Множество медии, противно на журналистическите принципи на Етичния кодекс на българските медии, коментираха г-жа Иванчева и г-жа Петрова като "очевидно виновни", като тиражираха в публичното пространство редица клевети, лъжи и обиди по техен адрес. Срещу всички тях г-жа Иванчева и г-жа Петрова ще заведат дела в съда, съобщи пиарът на администрацията Петър Кърджилов, цитиран от offnews.bg.

Припомняме, днес спецпрокуратурата поиска от спецсъда  Иванчева да бъде отстранена от длъжността си като кмет на "Младост". 

Според държавното обвинение в арестното помещение, където Иванчева изтърпява мярката си за неотклонение, тя изготвяла документи в качеството си на кмет. След това тя ги предавала на лица с разрешен достъп за свиждане. Така документите достигали до общинската администрация.

По този начин Иванчева упражнявала правомощията си на кмет от килията в следствения арест, което според прокуратурата е повод да се потърси нейното отстраняване от длъжност.

Специализираният наказателен съд започна заседание по иска на спецпрокуратурата в 15 часа.

Публикуваме заявлението на Иванчева и Петрова без редакторска намеса:

"Във връзка с изпратено писмо на 11.05.2018 г., до наблюдаващия прокурор, на което не е получен отговор, отново Ви информираме, че желаем да се ползваме от правото си дадено по закон, на основание чл. 253, ал.4 от ЗИНЗС

Моля за Вашето писмено разрешение за среща с медиите, а по конкретно, право на пресконференция, която Прокуратурата направи след задържането ни и изнесе информация по делото

Също така правото на отговор във всички медии, в които е коментирана работата на р-н "Младост", както и Прокуратурата където изнася информация по делото"