Италианци са изпрали 105 милиона евро през България, като финансовата гвардия на Торино е арестува ла 26 души, съобщава „24 часа“. Арестуваните са обвинени за участие във финансова измама на италианската държава.

 Парите били прехвърляни в сметки на фирми в България, а след това били теглени чрез банкомати в Италия. В рамките на операцията са запорирани над 40 имота в Торино и Римини, както и няколко луксозни коли. Според разследването на Прокуратурата на Торино престъпната организация, отговорна за крупна измама на италианската държава, действала в сферата на проектите за енергийна ефикасност.

Чрез тях се продавали акции, удостоверяващи спестяването на енергия. Работата по проектите обаче не била реализирана. Въпреки това чрез фалшифицирането на проектите си оператори от сектора получавали т.нар.бели сертификати, или акции за енергийна ефикасност от Службата за енергийни услуги. Тези акции могат да се разменят и продават на специален регламентиран за това пазар, благодарение на което след това се получават държавни субсидии. Според следователите участниците в измамата използвали 3 фирми със седалище в Милано, и една със седалище в Торино, чрез които след това представяли фалшива документация, удостоверяваща работа по енергийните проекти, която в действителност не била свършена.

Става въпрос за монтирането на устройства за енергийна ефикасност. Така чрез продаването на получените акции измамниците спечелили 105 млн.евро. Това са обаче само доказаните от властите суми. След няколко операции, целящи изпирането на парите, измамниците ги превеждали на фирми най-вече в България, но понякога и в Румъния и ОАЕ, опериращи в сферата на имотите, строителството и търговията с автомобили, часовници и напитки. Част от средствата след това били теглени периодично в Италия чрез дебитни карти на български фирми. Смята се, че поне 50 италиански и чужди фирми са оплетени в тази престъпна мрежа, водеща до арестуваните 26 души.