Христина Александрова се казва смелата чистачка, която вчера погна бягащите от затвора двама престъпници. Оказва се, че жената е единствена се е опитала да спре рецидивистите Софийския затвор Владимир Пелов и Радослав Колев.

Христина вижда пандизчиите пред затвора. Казва, че бегълците са стреляли по постовия и тя се е опитвала да предотврати това. Мъжете са били въоръжени до зъби, с нож и пистолет, насочен срещу надзирателите. Изчезват за 15 секунди като на филм, през парадния вход. Действието се развива пред очите на съкилийниците им.

Двамата бегълци успяват да неутрализират трима надзиратели. „Стреляха по постовия и аз се развиках защо стрелят по човека. Исках други хора да реагират, да видят. В страха си почти нищо не видях. Казаха ми да се махам. От уплаха нищо не видях”, разказа пред Нова тв Христина.

„Отвориха си вратата. Заплашиха с пистолет този, който е на втори пост. Той го отваря с бутон, защото умира от страх. Те са страхливи! И го видях Пелов как тичаше, вече на бариерата, и му правеше на Ради с ръка знак по-бързо да минава. И просто им виждах гърбовете. И излетя дежурният офицер с още 7-8 човека, но то всичко беше приключено. Пред 11 човека става това нещо”, сподели от своя страна затворник, свидетел на бягството.

Бягството е добре планирано. Радослав Колев работил в кухнята. Предполага се, че оттам се е сдобил с нож. А Владимир си държал оръжието в килията. Колко по-рано е внесено и от кого - все още няма отговор.

„Хората да бъдат внимателни. При най-малкото съмнение за съвпадение на лица, да сигнализират веднага полицията. Да избягват всякакъв контакт”, предупреди Младен Маринов, главен секретар на МВР.

Преглеждат се и записи от охранителни камери. По информация на МВР много граждани на София и в страната са се обаждали да кажат, че са видели двамата бегълци.