Кметът на пазарджишкото село Семчиново Пламен Темелков ще бъде екстрадиран в Испания, където ще бъде съден за трафик на момичета с цел сексуална експлоатация. Това реши днес Пазарджишкият окръжен съд, предаде БНР. Заедно с Темелков ще бъдат екстрадирани и останалите шестима души от престъпната група, които бяха задържани преди дни с европейска заповед за арест.

Според испанското обвинение групата е набирала момичета от България, като чрез сила и изнудване ги принуждавала да проституират. Момичетата са от социално слаби семейства. Те са били карани да обират ценни предмети от клиентите си и кредитни карти.

Престъпната група е от 69 души. Те са действали основно в района на Пуерто Банус.
Разплитането на престъпната дейност е започнала, след като една от сексуалните жертви е успяла да подаде сигнал.

Окръжният съд в Пазарджик получи уверение от испанския съд, че ако обвинените бъдат осъдени, те ще бъдат върнати в България за изтърпяване на наказанието им.

Пламен Темелков и останалите от групата бяха задържани на 26 юни. От тогава те са в пазарджишкия следствен арест с постоянна мярка “задържане под стража“. Очаква се да бъдат екстрадирани в Испания в понеделник.

Хората в селото приеха новината със смесени чувства. Какво казаха те и каква беше реакцията на хората по време на протеста на 5 ноември 2015 година и на новоизбрания тогава кмет - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: