Специализираната прокуратура ръководи досъдебно производство за опетняване на националния трибагреник от 16-годишен ученик от Провадия, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Знамето е било подпалено в училище "Д-р Петър Берон" във варненското село Царевци, откъдето е десетокласникът. Инцидентът е станал на 1 април тази година. До момента е установено, че ученици от селото се събирали в двора на училището. Пушели марихуана и използвали безплатен интернет, пише в съобщението на държавното обвинение.

"Националното знаме е било поставено на козирката над входа на училището. Около 22 часа 16-годишният Хасан свалил знамето. Счупил дръжката му и започнал да го размахва от козирката, пише Дневник. След това го запалил. Обгорелият национален трибагреник е намерен в училищната сграда, където Хасан проникнал, след като счупил два прозореца", съобщават от прокуратурата.

Ученикът е бил разпитан прокурор от Специализираната прокуратура. Престъплението се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до 3000 лева.