Точно преди 15 г. президентът на митичната "Мултигруп" - Илия Павлов, беше застрелян. Едно от емблематичните убийства на прехода и до днес остава неразкрито. Разгръщайки страниците на студеното досие, Дир.б припомня какво се случи:

7 март 2003 година, петък, обичаен ден за собственика на компанията, която по онова време вече е преименувана на MG-корпорация, а според класацията на полското списание „Впрост” той притежава близо 1,5 млрд. долара.

Малко преди 20 часа часа 42-годишният Павлов си тръгва от централния офис на бул. “Г.М. Димитров” в София. Секретарката му предупреждава охраната, която се състои от два екипа по 4-има бодигарда. Те го чакат отпред с БМВ и джип “Мерцедес”. Не успяват обаче да го спасят. В момента, в който излиза от стъклената врата, застанал на най-горното от трите стъпала, той вади мобилния си телефон и набира номера на съпругата си Дарина, която по това време е в жилището им в САЩ. Внезапно обаче е покосен от куршум. Само един, но право в сърцето.

“Чух как изпусна дълбоко въздух, олюля се и се свлече на стълбите”, разказва по-късно по време на разследването един от охранителите.

Гардовете качват в БМВ-то шефа си, от чието гърло излизат хрипове. По-късно се оказва, че той е успял да набере жена си, която обаче така и не чува гласа му, а само странни шумове и говор.

Когато гардовете пристигат в "Пирогов", Павлов е потънал в кръв. И мъртъв. Лекарите установяват, че е издъхнал около 20,05 часа, минути след като е прострелян.

При аутопсията от тялото му е изваден куршум 7,62 мм. Експерти обаче установяват, че е полуоблачен, тип Soft Point. Такива боеприпаси се използват при лов, но не могат да се определят марката и моделът на оръжието. Все пак основното подозрение е, че най-вероятно става дума да австрийска карабина "Щаер".

По-късно се разбира, че килърът е улучил Павлов смъртоносно от близо 60 метра разстояние. На единственото дърво на поляната край сградата е открита метална скоба, която вероятно е служела като стойка за стрелеца. Част от клоните пък са изрязани, за да може да има достатъчно пространство. Свидетел, който работи в печатна база наблизо, пък разказва, че 15-на минути преди разстрела е видял съмнителен човек, който стоял до дървото и очевидно чакал нещо. Описва непознатия като млад, около 30-годишен мъж, с тъмна коса, облечен в черно яке и тъмни панталони. На мястото обаче не са открити никакви стъпки, косми, влакна или угарки, което показва, че извършителят е професионалист.

Само 5 минути след убийството пред централата на MG спешно е изпратен полицейски патрул. Скоро там е пълно с униформени и цивилни служители на МВР.

В същото време - 20 минути след убийството и само на около километър от местопрестъплението - край бл. 42 в кв. “Дианабад”, изгаря краден “Опел Астра” с фалшиви номера. Смята се, че това е колата, с която се е движел убиецът.

Делото за разстрела на Павлов е спряно още в края на 2007 година, защото въпреки 4 тома с показания на около 50 свидетели и десетки експертизи разследващите така и не стигат дори до извършителя, още по-малко до поръчителя.

Тогава криминалисти коментират, че Павлов има големи интереси в различни сфери на бизнеса и враговете му може да са различни. В същото време в онзи момент няма сигнали, че той е застрашен по някакъв начин, защото скоро не е участвал в конфликтни сделки и по нищо не личи да се е чувствал застрашен.

По ирония на съдбата последната публична поява на Павлов преди смъртта му е само ден по-рано, когато е разпитан като свидетел по делото за друго знаково убийство - на бившия премиер Андрей Луканов.

Разследвани са множество версии за убийството на Илия Павлов. Основните са засегнати бизнес интереси на конкуренти и с конфликти около предстоящото изграждане на "Бургас-Александруполис", с дистрибуцията и вноса на руски природен газ и пропан-бутан, вътрешни противоречия в корпорацията, както и конфликти при разпределение на сферите на влияние в туристическия бизнес у нас и в чужбина. Проверяват се и подозрения, че поръчители са конкуренти на Дарина Павлова, която по онова време навлиза в модния бизнес. Разследва се дори връзка с двете казина на бизнесмена в Парагвай.

Разследва се и връзка с още една показна екзекуция, извършена по-малко от 24 часа след убийството на Павлов - на молдовеца Степан Рибаков.

За нито една от тези версии обаче не са открити доказателства.

Според приближени на Илия Павлов мократа поръчка със сигурност идва от България. Баща му Павел Найденов няколко пъти през годините казваше, че знае кой е поръчал сина му, но така и не назова име. Каза само, че подозира бандата Килърите, но призна, че няма никакво потвърждение. Полицията също не откри такова.

Само няколко години по-късно Павел Найденов, преживя нова трагедия. През февруари 2010 година дъщеря му и сестра на Павлов беше убита в САЩ. Славка Найденова и 8-годишният й син Пол бяха намерени застреляни в дома си в Дейл сити. Оказа се, че са били убити от рускинята Наталия Уилсън - жена на първия съпруг на Славка и баща на момчето - етиопеца Лестър Уилсън. Мотивът е ревност.

През 2014 година Върховният съд на САЩ издаде за убийцата две доживотни присъди.