Близо три пъти е скочил вносът на работна ръка у нас за последната година.  Става въпрос за чужденци от държави извън Евросъюза. Това сочат официалните данни от Агенията по заетостта, предоставени на dir.bg.   През 2018 г. право на сезонна заетост до 90 дни в туризма и селското стопанство е предоставено на 8443 чужденци, граждани на държави извън ЕС. Още 219 разрешения

са за по-дългия срок от 90 дни до 9 месеца. За същия период на 2017 г. е регистрирана сезонна заетост до 90 дни на 3547 граждани на трети държави, предоставените решения за сезонна заетост от 90 дни до 9 месеца са 10.

Най-голяма част от чужденците, работили у нас през миналата година идват от Украйна, Молдова и още няколко бивши съветски републики. Повечето от тях са сезонно заети, работят по хотелите на Черноморието и по зимните ни курорти.

Въпреки че цифрите не са впечатляващи - 9000 разрешителни са почти толкова, колкото са обявените от Агенцията по заетостта свободни работни места официално, то тенденцията е показателна. Три пъти повече разрешителни за една година е тревожна ситуация, ако тя се задържи с тези темпове, много скоро ще се окажел с 20-30-50 000 разрешителни, коментират експерти.

От една страна, бизнесът ще е доволен, защото решава един от проблемите си. От друга страна обаче ниските заплати на тези хора ще доведат до намаляване на заплащането и на българите. Всъщност, една от причините за потока от чужденци на нашия трудов пазар според Агенцията по заетостта е облекчената процедура. Сигурно е така, но по-важна е втората причина-заплатите.

По информация на Dir.bg работници в цех за производство на шоколадови изделия от една от бившите съветски републики взимат около 350 евро заплата. Те са доведени тук, защото тази заплата не е привлекателна за български работници, на които е предлагана същата работа и същите позиции. Бизнесът няма друг шанс, ако не иска да фалира, освен да привлече такива работници. Или да вдигне двойно заплатата и да разчита на българи.

Освен изпълнителски кадри, в България идват и висококвалифицирани - инженери, IT специалисти, мениджъри, показват още данните на Агенцията по заетостта. През 2018 г. 273 чужди граждани са получили решение на АЗ за упражняване на висококвалифицирана заетост във връзка с издаването на "Синя карта на ЕС" от органите на МВР. За тях няма съмнение, че заплащането ще е на друго ниво. А и като брой те не са много, така че не могат да влияят реално върху пазара на труда.

Вече е трудно да се каже дали вносът на работници от трети страни е проблем или решение на проблема. Големите работодателски организация като КРИБ, БТПП и АИКБ вече предупредиха, че бизнесът се задъхва и трудно намира работна ръка. Дори в земеделието вече заговориха за липса на работници и затваряне на производства заради това.