Акция "Опасни обекти" започна в цялата страна. Държавата започна изненадващи проверки на заведения, които използват бутилки с газ в кухните. Особено внимание се отделя на ресторанти, разположени край училища. Според статистиката инциденти с пропан-бутан зачестяват, като само за миналата година произшествията с ранени и загинали са около 250.

Акцията започва от столицата, съобщава Нова тв. 5 екипа тръгват по следите на магазини, барове и заведения, които работят извън стандартите за безопасност. Първи под прицела на инспекторите попада любимият на учениците дюнер. „Проверяваме газови уреди, регистрирани ли са и как се съхраняват. Тези машини са на ток, само дюнерът е на газ. Веднъж годишно му се прави технически преглед”, обяснява Методи Пецанов, инспектор в ДАМТН.

Акцията продължава през няколко магазина, барове и ресторанти. Проверяват се и уредите за отопление на зимните градини. Според статистиката, през миналата година инцидентите с газови бутилки са над 200. Това е и причината проверките да зачестят. От началото на годината са съставени над 30 акта, а десетки заведения са били затворени.