Цените на горивата тръгнаха надолу. През последните дни няколко компании свалиха тарифите, а днес шефът на гиганта „Лукойл” Вагит Алексперов обяви, че няма картел в България.

За това, че нямало договорка между веригите какви да са цените на колонките Комисията за защита на конкуренцията каза преди почти три месеца. Сега у нас дойде и шефът на руската петролна компания „Лукойл” - да го потвърди и да увери: щяла да си запази пазара у нас, но държавата трябвало да поработи върху борбата с контрабандата.

Това, което вълнува шофьорите, са цените. На пет от веригите днес те бяха еднакви за бензина. Средната цена на А-95 днес е 2,04 лева, а на дизела – 2,02 лева, което е намаление с от 3 до 5 стотинки, съобщава НоваТв.

Картина за пазара на горива, според шофьорите, е една.

„Картел определя нещата и край! Това са цените, всички казват, че е наред и всичко е приключило. А само да минем 20-30 км. извън София и цената е различна”, коментира Людмил Иванов.

Според държавата картината е друга: картел нямало. Няма, ако питаме и руския петролен гигант.

„Това, че картелът е невъзможен, това е доказано от държавните органи. България е единствената държава с толкова много бензиностанции - те са двойно повече, отколкото в Румъния, където живеят 30 млн. души”, заяви Вагит Алекперов.

Според експертите истината е трета. Картел било трудно да се докаже, но конкуренцията на пазара не била достатъчна.

„Доминираща роля играе една компания и на пазара на едро, и на дребно. Заради липсата на конкуренция и монополизация на ключови звена от „Лукойл”, трудно може някой да се наложи, без това да означава ценова война в бъдеще”, коментира Мартин Владимиров, експерт по горива от Центъра за изследване на демокрацията.

„Бензинът няма да бъде скъп, ще отговаря на пазара, ще бъде конкурентен”, увери Вагит Алекперов.

Войната за бензина е и политически въпрос. На двудневното си посещение Вагит Алекперов се срещна и с премиера, и с президента - обяснил им, че „Лукойл” остава на българския пазар. Но, ако може, държавата да озапти контрабандата.

„Да се поработи върху правилата за данъчните складове. Ние сме сигурни, че новото правителство ще положи повече усилия за контрол и за ликвидиране на дупки в законодателството”, заяви Вагит Алекперов.

Експертите не очакват голямо лятно раздразнение на потребителите. Но горивата щели да поскъпнат в началото на юли и август.

У нас по данни на Националната агенция за приходите има регистрирани над 3300 бензиностанции. Средно годишно те внасят в хазната по около милиард лева ДДС.