Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) отново удари на камък с контрола върху произхода на агнешкото.

Тази година за първи път БАБХ въведе задължително маркиране на месото с цветни печати - син за българското и червен за вносното месо.

Но и тази мярка не върши работа, защото се оказа, че много търговци формално спазват изискването, но всъщност "татуировките" са или много размазани, или съвсем бледи и на практика не казват нищо на купувачите.

В навечерието на Великден български производители алармираха за нарушения в продажбите на агнешко месо в големите търговски вериги.

"Има някакво подобие на печат. Подали сме сигнал и очакваме БАБХ да си свърши работата", обяви председателят на Националната овцевъдна асоциация Симеон Караколев.

Според информация на овцевъдите част от месото идва от Македония. Вчера те изпратиха поредния си сигнал за 80 тона агнешко, което се продава в една от големите търговските вериги и е обозначено с неясен печат, който не гарантира нито произхода му, нито качеството му.

От асоциацията настояват Агенцията по храните да извърши проверка не само в магазинната мрежа, но и в централните складове, където то се съхранява.

По думите на Караколев месото е от кланица в Македония, влязло е в Гърция и от там в България - в три склада в София, Добрич и Пловдив.

"Ако БАБХ работи по правилата, то месо, което е с нечетливи печати трябва да бъде възбранено", посочи Караколев и уточни, че цената на внесеното агнешко месо е с 20% по-ниска от това, което предлагат българските производители.

Фермерската цена на дребно е около 6.00 лв. на килограм, на едро килограм българско агнешко месо е между 4.50 и 5.00 лева, а в магазинната мрежа се продава на цени между 13.00 и 18.00 лева, уточни той.

Караколев отбеляза, че в големите вериги агнешкото месо на цена под 13.00 лева за килограм е внос от други държави.

От БАБХ вече са започнали проверки. "В единия обект установихме месо, отгледано в България с необходимите документи, както и новозеландско месо също с необходимите документи. В другия обект установяваме агнешко с нечетлив печат на три от трупчетата. Там, където установим нечетлив печат, го възбраняваме", увери д-р Станимир Спасов от агенцията по храните.

Оттам съветват потребителите да пазаруват от лицензирани търговски обекти и да следят за срока на годност, качеството и произхода на месото.

Съмнителното агнешко от Македония отивало в три централни склада - в София, Пловдив и Добрич80 тона македонско месо с неясен печат вдигна накрак БАБХ