Първата вълна на съкращения в администрацията ще обхване 1600 души, което прави по-малко от 2% от общия брой на чиновниците. Всяко министерство ще бъде засегнато от първите съкращения. Това обясни вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV.

Той добави, че само две министерства все още не са му предложили план за оптимизация на работния процес и затова не се знае колко души, работещи в тях, ще бъдат обхванати от първите съкращения. По думите му цели звена ще бъдат закрити, но всичко това ще се случи през март или април.

"Има дублиране на звена и ще дам пример - едно звено в министерството и същото в агенция, която е подчинена на министерството. Има напрежение в администрацията, все пак никой не обича да съкращава", каза още Дончев.

Вицепремиерът добави, че системата за електронни обществени поръчки вече е готова и в момента е в тестови режим. Той уточни, че "няма да стане като тол системата", припомняйки фалстартът на онлайн продажбата на винетки.

"Първо ще присъединим някои министерства и агенции, за да я изпробват. Освен това са нужни няколко месеца за обучение на специалистите", допълни Томислав Дончев.