Законопроектът, който предвижда създаването на автомобилна камара и предизвика протести на превозвачи и блокиране на пътища с автобуси, ще бъде изтеглен от парламентарната група на ГЕРБ.  Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов и представители на протестиращи браншовици.

Срещата продължи по-малко от 40 минути, но те бяха достатъчни, за да се спрат протестите. 

Борисов изслуша и се съгласи с аргументите за противоречия в готвените законови промени и заяви, че е разпоредил на депутата от ГЕРБ Станислав Иванов Законопроектът за Българската автомобилна камара да бъде оттеглен до изчистване на всички спорни моменти в него. "Разпоредил съм на Станислав да изтегли закона за създаването на Българска автомобилна камара, договорил съм се с колегите и в спокойна обстановка някои от правилните неща да видим дали със закон или със сега действащите закони, наредби, да се поправят. Сивият сектор трява да се извади от ситуацията. Предстои пакет номер 2, изключително важен за целия бранш и там ни трябва единството на бранша. Секторът трябва да бъде успокоен и дисциплиниран" заяви премиерът. 

Той призова бранша да бъде единен, за да може да наложи своите виждания по пакета за мобилност в ЕС, известен като "пакета Макрон", за който българските превозвачи имат сериозни притеснения.

Борисов каза, че целта и мотивите на този проектозакон е била само една - браншът на превозвачите да се самоконтролира, по примера на строителния.

Борисов добави че контролът на сектора от ДАИ (Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация") не е ефективен и той трябва да отиде в КАТ. "Направете така, че контролът да е на 100% ефективен, без да има лобистка линия, по която да ни упрекват", коментира премиерът. "Не бих нарушил доверието, взимайки една или друга страна в спора", каза още той. Борисов заръча и да се извади на светло сивия бизнес.

Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, благодари на Борисов. "Г-н Борисов разбра позицията ни по най-правилния начин и подкрепи искането ни законопроектът да се изтегли. Ние ще продължим да работим в посока спиране на нерегламентирания превоз", каза Милтенова. "От години настояваме той да бъде криминализиран", добави тя.

Снимка БНТ