Заложените в законопроекта за горивата нови изисквания и регулации заплашват да унищожат един цял бранш от българската икономика, да създадат монопол върху продажбата на газ за бита и да вдигнат цената ѝ.

За това алармираха от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан. Промените в закона, регулиращ пазара на горивата, ще засегнат пряко над 100 000 домакинства и над 80% от ресторантьорския бизнес у нас, твърдят те.

По данни на асоциацията, в момента на територията на България има 67 обекта, собственост на 54 компании, от които може да се пълни и доставя бутилиран пропан-бутан. С приемането на законопроекта, на новите изисквания ще отговарят само 7 обекта, които при това са собственост на 5 компании.

"Това ще доведе до преустановяване дейността на 95% от операторите на бутилиран пропан-бутан в България и е пряка предпоставка за формирането на монопол. Това ще се отрази негативно и на обикновения потребител, тъй като може да доведе до спекулативно увеличение на цената на пропан-бутана. Когато газта за битови нужди поскъпне, ще се оскъпят и всички стоки и услуги, защото се променя цената на енергията", коментира председателят на асоциацията Георги Палпурин.

Според недоволните в законопроекта не е отчетена социалната поносимост на промените, не е посочено колко работни места ще бъдат закрити след неминуемото преструктуриране на сектора и отпадането на 95% фирмите, които са и работодатели, и никъде не се споменава и как това ще се отрази на потребителите и как ще повлияе на снабдяването на труднодостъпните райони в страната. Като един от сериозните мотиви за внасянето на законопроекта се посочва борбата със сивия сектор.

Законотворците твърдят, че данъчната събираемост от сектора ще се подобри на годишна база с 1 милиард лева. Това обаче са данни от 2015 година, преди въвеждането на промени в закона за акцизните и данъчните складове за повишаване на контрола и гарантиране на събираемостта, смятат от асоциацията. Те нямат информация отчетени ли са постигнатите резултати и повишената събираемост през изминалите две години.

"Промените ще възпрепятсват и възможността държавата да упражнява реален контрол върху сектора. Законопроекът залага изискване за наличие на минимален обем на складове от 500 кубични метра. За да се източи за проверка съдържанието на подобен склад, са необходими 6 влакови цистерни. За да има ефективен контрол, е необходимо складовите помещения да не надвишават обем от 50 кубични метра, тъй като това ще позволи наистина ефективен и бърз контрол от страна на държавата", смятат още недоволните от законопроекта.

От Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан депозираха днес в Народното събрание своите мотиви против приемането на законопроекта.