Двама мъже са осъдени за жесток побой на етническа основа, съобщиха от Районната прокуратура във Велико Търново.

Те обаче са постигнали споразумение с държавното обвинение, което е било одобрено от районните магистрати. Биячите са осъдени за  нанасяне на телесна повреда на български гражданин на етническа основа. За извършеното деяние им е наложено наказание от по 2 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, глоба по 5000 лв и обществено порицание.

На 9 март двамата подсъдими били в кафене във великотърновското село Леденик, където нанесли побой на свой съселянин, пише Дир.бг. Двамата мъже го ритали и удряли с юмруци по тялото и главата, псували и обиждали с думите: "Няма да ти е само тоз бой", като обиждали и присъстващите хора с думите: " Ще ви избия, ще ви изколя!", "Гяури, ще Ви изколя, ще Ви избия!", "Гяури ще Ви смачкаме!", "Гяури, да Ви ..... в българите, ще Ви бием!".

Пребитият бил откаран в болница с разкъсно-контузни рани по главата; оток в областта на гръдния кош; мозъчно сътресение, протекло със зашеметяване, гадене, световъртеж и главоболие. Очевидци на жестокия побой свидетелства, че биячите крещяли на жертвата си, че е "мръсен българин". 

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.