Върху терена на фалиралия химически завод в Девня „Полимери“ от близо 1300 декара ще бъде вдигнат нов завод. Парцелът е купен от пловдивската фирма „Хъс“, която се занимава с производство на метал от скрап. Очаква се новият промишлен гигант да осигури между 500 и 550 нови работни места.

Новият собственик е избрал мястото за завода заради добрата му локация и близост до пристанището, чрез което ще може да осъществява внос и износ на метали. С парите от сделката по продажбата на терена на „Полимери“ пък ще бъдат удовлетворени голяма част от работниците и кредиторите, но не всички, тъй като общата стойност на задълженията на „Полимери“ е над 20 милиона лева, съобщава Monitor.bg.

Очакванията бяха 15-те милиона лева от продажбата на бившето предприятие на Николай Банев да са предостатъчни за покриване на всички задължения на „Полимери“. Областният управител на Варна изрази своите притеснения, че досега купувачът е платил само 8 млн. лева. „Община Девня разчита на тази сделка, защото в местната хазна ще влязат 2% от стойността й и това са пари, които ще послужат за важни местни проекти. "Нямам информация къде е останалата сума, която трябваше да бъде платена по договор“, коментира още Пасев. Той уточни, че вече тече 15-дневният срок за въвеждане във владение на новия собственик на терена.