Удостоверенията на водачите на леки таксиметрови автомобили запазват действието си до 30 юни 2018 г., реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за автомобилните превози.

Предишните разпоредби предвиждаха удостоверенията да са валидни само до края на тази година, БНТ

Парламентът даде възможност за удължаване с още пет години на срока на валидност на удостоверенията на таксиметровите шофьори без полагане на изпит. Условието е водачите да отговарят на изискванията и да подадат заявление за преиздаване в 14-дневен срок преди изтичане на валидността на удостоверенията им.

С измененията в закона се облекчават 70 хиляди водачи с издадени вече удостоверения, така че те да не се длъжни да представят всички документи, които се изискват при първоначално издаване на удостоверението, включително и да се явяват отново на изпит.

Георги Свиленски от БСП отбеляза, че преди две години с промени в закона управляващите са искали да дисциплинират бранша, но едно по едно предложенията отпадат.

Станислав Иванов от ГЕРБ обясни, че няма как един изпит да се държи два пъти и затова е нужна промяна в закона. Тези 70 хиляди таксита няма как в рамките на 2 месеца, 3 месеца, дори половин година да се пререгистрират.