Тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки у нас ще се продават с нов бандерол от 1 януари 2018 г. Това съобщават от Министерството на финансите. По закон министърът утвърждава новите образци три месеца преди влизането им в сила, а заповедите за това са публикувани в днешния брой на "Държавен вестник".

Образец на новия бандерол за бутилирани алкохолни напитки с код по КН 2208 и с алкохолно съдържание, равно и превишаващо 15 % vol, предназначени за реализация на вътрешния пазар.  Единичните цени на бандеролите се запазват - за тютюневи изделия e 0.013 лв., а за алкохолни напитки – 0.032 лв.

Новото при бандеролите за тютюневи изделия е QR кодът с URL линк до сайта на Министерството на финансите. Кодът е стандартен и може да се прочете чрез смартфон или таблет с всяко безплатно приложение за четене на QR код. 

Акцизните стоки, облепени с действащите към момента бандероли, ще могат да се продаватдо изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2018 г. Дължимият акциз е платен при тяхното освобождаване за потребление и както бюджетът, така и търговците на едро и на дребно няма да понасят загуби от продажбата на акцизните стоки, облепени със стар бандерол, уверява ведомството. Лицензираните складодържатели трябва да върнат неизползваните бандероли в митницата, от която са ги получили, в 30-дневен срок от влизане в сила на новите образци.