Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията организира информационен ден за инициативата WiFi4EU (безплатен достъп до безжичен интернет) на Съвета и на Европейския парламент, насочен към кметове от цялата страна.

Форумът, насрочен за 22 август в Дома на Европа, цели да запознае представителите на местната власт с възможностите за получаване на средства за проекти за безплатен достъп до световната мрежа. Европейската комисия ще осигури финансиране на 100% от разходите по проекта, като на бенефициентите ще се предоставят ваучери в размер на 20 000 евро.

Инициативата WiFI4EU беше предложена за първи път през септември 2016 г., пише technews.bg. Предвиждат се безвъзмездни средства от ЕС за всички общини, желаещи да се включат в проекта. Със 120 милиона евро ще бъде финансирано покупката на оборудване за публични безплатни Wi-Fi услуги в 6 до 8 хиляди общини във всички държави-членки.

В рамките на информационния ден МТИТС ще представи и проекта „Изграждане на ГИС базирана електронна платформа „Единна информационна точка”, който се реализира с финансовата помощ на Оперативна програма „Добро управление”. Предвижда се създаване на електронен регистър за съществуващата и планираната телекомуникационна инфраструктура и за възможности за изграждане на електронни съобщителни мрежи с минимални капиталови разходи.