Тазгодишната реколта от пшеница ще бъде рекордна. Количеството по предварителни данни е между 5,85 и 5,95 млн. тона. Това е повече от миналата 2016 г., когато производството  беше 5,66 млн. т.  Реколта от почти 6 млн. тона е исторически връх, никога България не е достигала тези нива, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите.

Увеличаването  на количеството се дължи на по-висок среден добив от декар. Той е нараснал с около 8% спрямо миналогодишния – или 513 кг/дка сега и 475 кг за 2016 г.  Реколтираните площи са около 11,4 млн. тона. 

Освен с по-голямо количество тазгодишната реколта се очертава да бъде и с по-добро качество.  Към 3 август са анализирани 815 проби от пшеница. Резултатите показват, че 46,39% е с много добри качествени показатели и в сравнение с реколта 2016 г. има завишаване с над 5% на количеството с високи хлебопекарни  качества. Така не се потвърждават опасенията, че с високите добиви и навлизането на високопродуктивни френски и австрийски сортове ще се влоши качеството на добитото зърно.

Рекордната реколта и високо качество води и до засилен износ на зърно от България. До 15 август експортът на пшеница ще надвиши 1 млн. тона, на ечемик – 189 хил. т, а на  рапица – 152 хил. т.

Ако прогнозите се оправдаят, очаква се българския пазар да се радва на отлично качество и солидно количество брашно, което пък е основен субстрат на хляба и хлебните изделия. По данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища се наблюдава поскъпване при брашното на месечна база, като за месец юни е имало ръст от 4% в цените на едро.

Справка от доклада на Национален статистически институт за промените в цените на основни продукти сочи, че за периода 2005-2016 цената на белия хляб е поскъпнала с 62%, за тип „Добруджа” с 68.9%, а брашното е отчело близо 91% ръст.

Предстои да стане ясно дали високите добиви на пшеница ще повлияят на цената на крайните продукти.