Най-скъпият плаж в България – този на къмпинг Черноморец, е останал без наемател, показа проверка, цитирана от Флагман.бг.

Ивицата, където в последните две години избухваха няколко сериозни скандала, е обявена на търг от Министерството на туризма.

Това означава, че доскорошният наемател „Акра лидо” ООД е прекратил предсрочно 5-годишния си договор. Най-вероятната причина е рекордно високата цена, с която те спечелиха ивицата – от 110 хил.лева на година, а наемателят постоянно имаше пречки от бившия стопанин на плажа Нено Михалев, който бе изкупил парцелите на първа линия, загради паркинга и възпрепятстваше достъпа до морето.  Търгът за ивицата ще започне от символичните 1127 лева.

По план наддаването трябваше да е на 19 януари, но заради техническа грешка процедурата бе анулирана и сега се очаква да бъде обявен втори търг. На търг са обявени още няколко плажа в Бургаска област.

Процедурата е задвижена, след като се оказа, че новият закон за концесии много трудно ще може да влезе в сила от 1 януари т.г. и за да не останат плажовете без стопани се стартира търг за отдаване под наем.

Сред най-атрактивните плажни ивици е Централният плаж в Приморско. Досегашният наемател бе Георги Мавров, но договорът му изтече. Наддаването ще започне от 40 хил.лева, а интерес със сигурност ще има, след като миналата година процедурата дълго време се обжалваше пред всички възможни инстанции.Безспорно обаче плажът е сред най-атрактивните по цялото Южно Черноморие.

Една от ивиците, които ще бъдат отдадени под наем за пет години, е Малкият плаж в Лозенец, който за последно бе стопанисван от пазарджишката фирма „Тайс-Р” ООД. Наддаването за ивицата ще започне от 3877 лева,  но цената със сигурност ще скочи драстично, защото последният договор бе за 108 хил.лева годишен наем.

Другият плаж е „Къмпинг Ахелой 2”. Това е т.нар. стар плаж на къмпинга и той никога не е бил интересен за бизнеса, заради това и едва ли ще се явят кандидат-наематели. Цената за 11-те хил.кв.м. е 14 326 лева на година. В края на миналата година е стартирала и процедурата за отдаване под наем на плажа във Варвара, където е оборотното заведение Wake Up.

Под наем се отдава и ивицата на Сарафово ЮГ, която от дълги години е стопанисвана от собствениците на комплекс „Атлантис”. Плажът е огромен – близо 30 хил.кв.м, предвиден е за живущите в луксозните сгради на първа линия в Сарафово.

Морски плаж „Липите” край Синеморец също си търси наемател, но от години ивицата е неохраняема и сега едва ли ще си намери нов стопанин, въпреки че наемът е малко над 2 хил.лева. Новите стопани ще се изберат през януари и февруари и ще влязат във владение далеч преди да започне сезонът.