Не всяка фирма ще може да обжалва обществена поръчка. Това решиха депутатите с приети промени в Закона за обществените поръчки.

За да се обжалва дадена поръчка вече жалбоподателя трябва да докаже, че има пряк интерес към нея. Жалбата няма да спира веднага процедурата, а едва след като Комисията за защита на конкуренцията образува производство, след като вече е проверила дали е основателна, предвиждат още разписаните промени, предава 24часа.

За да бъде по-бързо съдебното производство, съобщенията и призовки ще става и онлайн или по факс. Вносителите на закопроекта, сред които е и шефът на правната комисия Даниел Кирилов, се обединяват около мнението, че има много случаи на значително забавяне на процедури и възлагане на поръчки, а това поражда съмнения за злоупотреби.

Промените предвиждат да се въведе и задължение за участващите в производството страни да упражнят процесуалните си права добросъвестно. В противен случай ще може да се търси отговорност по общия исков ред.

Предложените промени бяха приети на първо четене с 93 гласа "за", 20 депутати гласува против приемането на закопроекта и 42 народни представители се въздържаха.

Промените бяха предложени, след като последните две години блокирането на обществени поръчки през фирми с капитал от 2 лева стана все по-честа практика. В Пловдив бяха блокирани няколко милярни поръчки за реконструкция и ремонт на площади и улици. След набралата популярност овчарка Анка Ангелова от село Антоново през фирмата си „Ремс строй”, друга фирма  „Зара брокер” на  „застрахователи” Димчо и Станко излезе на небосклона и се зае с блокиране на проекти.

Само за 5 дни те удариха 14 поръчки с жалби в КЗК в общините София, Пловдив, Търговище,  Смолян, Любимец, Твърдица, Черноочене, Велинград, Симеоновград и Вършец. Това се случва на фона на блокираната поръчка за Кукленско шосе за 6 млн. лева в Пловдив, който е поредният блокиран обект под тепетата.