Сървърите в НАП, които отчитат в реално време касовите бележки в търговските обекти, са отказали да работят за два часа вчера. Това съобщи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

Той уточни, че става дума за онези сървъри, които трябва да приемат информацията според новата наредба за фискалните устройства - да подават информация към данъчните на всеки пети минути.

Към момента по новите изисквания са приведени 56 000 фискални устройства.

"Вчера за периода между 13.30 и 15.40 часа сървърите на НАП са били неработоспособни, в резултат на което фискалните устройства на един производител при момента, в който се е възстановила връзката на сървърите с фискалните устройства, са започнали да показват съобщения за грешка", обясни Росен Бъчваров.

Проблемът вече е отстранен, съобщиха от НАП и предупредиха търговците да не се възползват от услугите на компании за софтуер, които предлагат продукт за заобикаляне на новите правила.

„Вграденият софтуер на фискалните устройства реагира по начин, който не е нормативно описан в наредбата. Очаква се, че устройството не „пита” сървъра само в определени случаи, а 240 000 пъти. Получило се това, че е бил бомбардиран сървърът с изключително голям обем заявки”, обясни Бъчваров.

В НАП ще бъдат привикани програмистите от всички производители на касови апарати, за да се потърси начин подобни проблеми да не се случват отново.

Данъчните предупредиха, че вече се засичат практики свързаният с НАП софтуер да се заобикаля с паралелното инсталиране на програми на таблети и телефони, с които да се прави двойно счетоводство – и при констатиране на такова нарушение последиците ще са за търговеца, а не за софтуерната компания, която му е предложила вариант за прескачане на правилата.

Ново удължаване на срокове за касовите апарати за бензиностанциите, за да отчитат цените на горивата при покупката и продажбата им, както и платените ДДС и акциз за тях, няма да има, каза още Бъчваров. Така той отговори на  заплахата бензиностанции да не отворят заради новите изисквания от 1 април.

„Тези промени не изискват повторно изпитване или минаване на тези системи през Българския институт по метрология , за тях предупредихме още миналата година ”, аргументира се той. Според него, има изкушение да се крият данъци от горива, защото те формират около половината от цената, което щяло да стане ясно с новите бележки.