Курортите по Черноморието консумират повече електричество това лято. През изминалият уикенд са били регистрирани стойности на потребление с 6 процента повече от максималното за летните месеци на миналата година. Най-сериозно е повишението в района северно от Бургас.

„Можем да посочим Слънчев бряг, Несебър. Там е един район, в който се отчитат дори по-голям ръст на товарите, средно с около 12 процента", обясни Крум Косев от EVN.

Традиционно активният туристически сезон води и до по-голяма консумация, а и до по-големи сметки за къщите за гости и хотелите. Причините за това са много – повече туристи, високите температури и концентрация на потреблението в определени часове. Това пък води и до риск от аварии.

От енергоразпределителното дружество дават различни полезни съвети на туристическите обекти по морето - хотелите, търговските комплекси, туристическите и развлекателни центрове. Целта е те така да управляват потреблението си на електроенергия, че да не съсредоточават абсолютно всички енергоемки дейности в един определен момент. 

Важно е обектите да следят енергийните си товари в пиковите моменти - следобедните и вечерни часове, както и да не превишават заявения от тях капацитет на електрическа мощност. Така ще бъде намален риска от аварии. От дружеството вече са взели и редица мерки, за да бъдат избегнати такива.

А какви ще са сметките - това вече зависи от самите обекти и как потребяват електроенергията.