Сиренето в Германия и Великобритания е по-евтино от българското, обявиха от Евростат. Въпреки че доходите ни са най-ниските в ЕС, цените на млякото, сиренето и яйцата у нас са 98% от средните за страните от Общността, което означава, че вече почти са се изравнили с тях.

В девет страни от ЕС млякото, сиренето и яйцата са по-евтини отколкото у нас. Сред тях са Германия, където цените им са с 3% под средното за ЕС ниво, и Великобритания, където млякото, сиренето и яйцата са още по-евтини – с 8% под средното ниво.

Цената на сиренето е по-ниска и в Полша (с 29% под средното ниво), Литва (-10%), Чехия (-8%), Унгария (-7%), Румъния (-7%), Испания (-4%) и Хърватия (-4%).

Като цяло храните и безалкохолните в България не са най-евтините в ЕС. В Полша и Румъния цените са по-ниски, въпреки че заплатите са по-високи. У нас цените на храните са с 24% под средното ниво за ЕС, но в Полша те са с 31% по-ниски, а в Румъния – с 34%.

Месото в Полша и Румъния например е по-евтино отколкото у нас. Цените на месото у нас са с 36% под средните за ЕС, но в Полша и Румъния са по-ниски с 37%.

Най-евтиният хляб отново е в Румъния – цената му е с 46% под средната за ЕС. У нас хлябът е с 38% по-евтин от средния за ЕС.
В България обаче са най-евтините алкохол и цигари като цените са им съответно със 26% и 51% под средните.

Най-скъпото месо в ЕС е в Австрия – цените там са с 46% над средните за ЕС. Дания пък е на първо място по цена на хляба – с 52% над средното ниво.