Само преди 2 дни стана ясно, че половината от българчетата на възраст до 18 г. живеят в риск от бедност. А според експерти в бедност живеят цели 80% от хората в страната. Това става ясно от няколко изказвания на финансовия експерт Мика Зайкова.

„Бедните хора през 2014 година в България са били 33 процента, през 2015 година този процент вече е 34,8. И това не става дума само за децата. А през 2016 година, когато е последното изследване, вече са 40,4 процента. Представяте ли си какво се случва?! Това означава, че неравенството и бедността в България се увеличават. Нито правителството, нито държавата може да спре това неравенство“, посочи Мика Зайкова в ефир на БИТ.

Според изследване на Тренд българите като цяло са оптимисти за бъдещето и развитието на държавата.  На този фон излезе и изследването според, което 80 % от българите живеят на прага на бедността. 

Това коментира и пред радио Фокус г-жа Мика Зайкова по повод предложението на синдикатите минималната заплата да не се облага с данък за намаляване на данъчните ставки за учебници и лекарства. По думите й едва 5% от българите са с добри доходи.

Експертът изчислява, че около 40-50 лева ще остават в джоба на всеки с минимален доход, ако данъкът за него отпадне, като така потреблението може да нарасне.

„50-те лева не изглеждат много пари, но ако ги вземете в годишен разрез това все пак са близо 600 лева. Да облечеш, да обуеш и да изпратиш едно дете на училище, според изчисленията за тази учебна година, е между 300 – 400 лева в най-скромен аспект. Тези две мерки имат за цел две неща – да повишат нетния доход на гражданите. Важното е, че България върви напред и има ръст от 3,6%, а моторът на този ръст е потреблението“, обрисува мнението си за адекватността на доходите у нас Мика Зайкова.

Според нея потреблението може да е мотор, но не създава потенциал в икономиката и не разкрива нови работни места. В същото време страната ни има нужда от подобрение както на бизнес климата, така и от реформи в съдебната система.