Клас "прослужено време" - спешно при премиера Борисов. Конфликтът между работодатели и синдикати се разраства. След профсъюзите, сега и бизнесът иска среща на 4 очи с министър-председателя.

Работодателите са категорични, че класът "прослужено време" трябва да отпадне, защото дискриминира квалифицираните млади служители. В момента добавката за стаж увеличава заплатата с 0.6% годишно. 

Сметката показва, че заплатата на един неквалифициран служител с основно образование, но дългогодишен стаж, може да достигне стартовото възнаграждение на млад учен.

Темата трябва да бъде обсъдена от всички засегнати, но синдикатите заявиха, че разговорът вече е приключил и няма да се поддават на натиск.

„Това, което предлагаме, за да няма засегнати, е в основната заплата да бъдат включени класовете, но ще има справедливост”, коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, цитиран от Нова.

„Виждаме просто истерия от страна на работодателите. Мога да си го обясня само с жегата. Атаката не е срещу синдикатите, атаката е срещу работниците”, коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.