„Докато безработицата у нас се понижава - младежката безработица се увеличава".  Това заяви председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов по време на кръгла маса „Демографските процеси и тенденции в България“, провела се в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"През март тази година тя е нараснала на 17,5 % в сравнение с нивото от февруари – когато е 17%, и от миналата година – когато е 16,7%. Данните са на Националния статистически институт и на Евростат и бележат изключително тревожна тенденция“, посочи Атанасов.  Отново по данни на статистиката 20% от младите хора у нас нито работят, нито учат.

Славчо Атанасов съобщи за анкета, проведена в Медицинския университет в Пловдив, според която над 70 % от младите хора, завършващи медицина, предпочитат да се реализират в чужбина.

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта посочи като една от причините за безработицата у нас и изтичането на „мозъци“ в чужбина - прекъснатата връзка между образованието и бизнеса. „Ако трябва да цитирам експерти, не може в един Сопот където машиностроителните заводи сега работят със сериозни обороти, местната професионална гимназия да бълва специалисти по кетъринг и ресторантьори. Явно е, че нуждите на пазара са другаде. Трябва да обърнем процеса и то в най-спешен порядък“, посочи Славчо Атанасов.

По думите му самите млади хора поставят въпроса за професионалното образование. „Ние поканихме в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта група младежи, обучавали се по европейски проект, заедно с представители на Института по икономическа политика. Самите младежи казаха: Искаме директна връзка с бизнеса, за да имаме възможността за реализация в България“, каза още Славчо Атанасов.