Големите вериги бензиностанции предлагат еднакви цени на основните горива - бензин А95 и дизел. Това е видно от данните на специализирания портал fuelo.net.

Бензин А95 струва 2.04 лева за литър в "Шел", ОМВ, "Лукойл", "Еко" и "Петрол". Еднаква е средната цена и за обикновения дизел - 2.24 лева за литър. Абсолютно равни са и цените им за пропан-бутана - гориво, което традиционно се използва масово у нас.

По традиция най-ниски цени държат бензиностанциите от веригата ВМ, свързвана с Веселин Марешки. Вчера там А95 се предлагаше за 1.81 лева на литър, а дизелът - за 1.98 лева за литър.

Движението на цените нагоре започва след 23 януари и достига сегашен връх в началото на тази седмица, като зd десет дни цените на горивата скочиха с 10 стотинки.

Парадоксалното изравняване на цените на дребно по бензиностанциите трудно може да намери логично обяснение. След рязкото покачване на цените на горивата през есента на миналата година и последвалите протести, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна пореден секторен анализ, за да установи дали няма съгласувани практики – картел. До момента обаче от него резултат няма.

За 10 дни – 10 стотинки. Цените на горивата отново поеха нагоре!?Trafficnews.bg направи справка по големите вериги бензиностанции в София

В Закона за защита на конкуренцията не е предвидено конкретно време за произнасяне, с което срокът за завършването му може да бъде удължаван многократно.

От антимонополната комисия съобщиха, че сроковете зависят от спецификите на наблюдавания сектор и от обема на самата информация. Все пак обаче оттам се застраховаха и увериха, че ще са готови "във възможно най-кратък срок".

КЗК е изискала от бензиностанциите, браншовите организации и от различни държавни органи "значителни по обем" информация и данни. Изпратените въпросници са близо 60, като данните следва да обхванат период от три години, съобщава председателят на КЗК Юлия Ненкова в писмо до в. "Сега".

Информацията е нужна, за да се видят отношенията по веригата производство, внос, търговия на едро и на дребно. Ще се проучи и начинът на формиране на цените на горивата за потребителите, както и факторите, които влияят върху тях, в това число и условията за ползване на капацитет в данъчните складове, разясняват още от КЗК.