Улесняване на процедурите за наемане на строителни работници от трети страни предлагат от Камарата на строителите в България (КСБ) и по този начин да се преодолее недостига на кадри в отрасъла.

Според председателя на камарата Илиян Терзиев, недостигът им у нас е от години, защото нашите работници бягат на Запад за по-високи заплати. По думите му България е с най-ниска часова ставка от 3,16 евро в цяла Европа за строителния сектор.

"Руснаците са с 10 евро, чехите - с 15, а в Швейцария стига и до 56 евро на час. В Румъния минималната заплата в сектора е 750 евро. За това нашите ходят в Германия, където също и има дефицит на строители, защото много се строи", добави той.

От КСБ годишно обучават по около 5000 души. Според представителите на камарата режимът на трудовите визи продължава да се нуждае от облекчаване, а възможностите за привличане на работници са страните с българска диаспора като Северна Македония, Украйна и Молдова, пише "Монитор".

"Една от причините за ниското заплащане е и сивият сектор, от което губи и хазната. За това искахме всички строителни поръчки, а не само тези до 100 квадрата, да се изпълняват от фирми, записани в регистъра. В Германия не е възможно да извикаш техник да оправни контактите в къщи или покрива, ако не е от регистрирана фирма", смята Терзиев.

Българските строителни предприемачи са притеснени и дали ще намерят работници за големите проекти у нас, които трябва да бъдат завършени до края на програмния период. Те се надяват бързо да започне изпълнението им, защото срокове са много кратки, а трябва да мисли и за внос на работници.

В тази връзка Благой Козарев от УС на КСБ, припомни, че предстои изпълнението на 190 големи поръчки по ОП „Околна среда“ за 350 строителни обекта за над 1,2 млрд. лева.

"Искаше ни се тези проекти поне преди година или шест месеца по-рано да се случат, но пак се получава струпването им в края на програмния период", коментира Козарев. Той отбеляза, че доста от компаниите са с намалени ресурси, имали са и престой.

От строителната камара отчетоха, че вече са започнали да приемат заявления за вписване в регистъра с електронен подпис. От там очакват промените в ЗУТ за площта разрешена за нерегистрирани фирми да увеличи интереса за вписване на повече фирми. За момента броят им е 5205.

Освен в заплащането, родното строителство е на опашката по дигитализация.

Положението в строителството е антиевропейско – по "български патент"Абсурдни са сроковете и цените, с които се печелят обществените поръчки

Свръхрегулация в строителството: Сменяш сифона под държавен надзор!Камара на архитектите пред TrafficNews: Невъзможно е да се работи, ЗУТ трябва да бъде пренаписан!