Германският автомобилен производител "Фолксваген" продължава да проучва възможностите за изграждане на нова фабрика за автомобили в Източна Европа и все още не е взел никакво решение, каза Марк Лангендорф от отдела за комуникации в интервю за сръбския вестник "Блиц".

Profit.ro, цитирайки сръбския всекидневник "Вечерне новости" и неофициални източници, съобщава, че немската компания неформално е решила да построи новия си завод в Сърбия заради "благоприятната икономическа среда и множеството доставчици на части". Решаващият аргумент в полза на Сърбия обаче са значителните залежи от литий, елемент, използван при производството на акумулатори, според източниците.

Сред държавите, които се конкурират за инвестицията на най-големия автомобилен производител в Европа, са Румъния, България, Сърбия и Турция.

На 18 ноември, шефът на Volkswagen AG Хърбърт Дийс заяви, че автоконцерна търси място за нов завод в Източна Европа, който се очаква да започне производство след 2022 г. Инвестицията се оценява на 1,4 милиарда евро. Фолксваген ще премести в тази фабрика производството на SUV автомобили Skoda Karoq и Seat Ateca, които в момента се произвеждат в Kvasiny (Чехия). Звенпто ще разполага с около 5000 служители.