Започнала е голяма акция по установяване на доходите и отчетността на автошколите. В рамките на проверките е установено, че има значителни укрити приходи.

Измамите са установени след сравнителен анализ на броя обучаващи се курсанти, преминали през автошколите, и явилите се на изпит пред  „Автомобилна администрация“. Според действащото законодателство всички компании, които провеждат обучение на бъдещи шофьори, са длъжни да водят точна отчетност, включително да подават данни за курсистите в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

В приходната агенция е извършено сравнение на броя на обучаемите, допуснати до изпит, със средните пазарни цени и са формирали минимален размер на приходите за всяка от автошколите. Тези данни са сравнени с информацията, подадена от касовите апарати и  финансовите отчетите на фирмите. 

Проверките са започнали преди седмица и още в първите няколко фирми са открити драстични отклонения и ще бъдат извършени пълни данъчни ревизии за последните 5 години, съобщават от НАП. Предстои възлагането на подобни проверки в целия бранш.

Разследванията се водят съвместно от служители на отдел „Икономическа полиция“ – ГДНП, колегите им от СДВР и представители на НАП, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация (ИААА)“.