Агенцията по вписванията отказва да приеме документи за сделки, които са сключени по електронен път. Това каза помощник-нотариусът Явор Тошев пред Traffic News.

"Не е нормално институциите да предлагат услуги на клиентите, които са за дистанционно електронно управление, а пък същите документи да не могат да се използват пред друга институция, каквато е Агенцията", обясни той.

"Някой да поеме отговорност. Две институции изкарват документи по електронен път, а пък третата институция отказва да ги приема. И не е измислен начин, по който да ги приема, нито другите институции са измислили начин да ги потвърждават", каза още Тошев.

По думите му се харчат пари за продукти, които са безполезни. "Тези документи не се ползват на други места, те са насочени конкретно за тази институция и тя всъщност не ги приема", уточни той.

"С други думи всички, които искат да си прехвърлят имотите и искат да се снабдят с документи дистанционно чрез приложенията на сайтовете са потърпевши. Те не могат да ги ползват, дори и да се снабдят с тях. Те си плащат за тази услуга и след това не могат да я използват никъде. Плаща се към Общината за Удостоверение за данъчна оценка и към Кадастъра за схема и скица на имота", поясни Тошев.

След запитване на Traffic News, от Агенцията по вписванията заявиха, че в настоящия момент не съществува правно-нормативно основание за въвеждане на електронен акт и електронно вписване, въпреки, че това отдавна е възприето като технологично решение и е вече рутинна практика в редица европейски страни. Там електронният акт и електронното вписване са въведени като алтернатива на традиционното изповядване и вписване на сделки, изцяло по избор на страните по сделката/акта. 

От агенцията допълват, че от процесуална гледна точка основополагащите норми за вписванията се съдържат в Гражданско-процесуалния кодекс. Освен основните видове нотариални производства, ГПК урежда и начина за иницииране на производството, местно компетентния орган и общи правила за формата на актовете, подлежащи на вписване.

Въвеждането на изцяло електронно вписване на електронен по формата си акт предполага сериозна реформа, включително в нормативната основа на вписванията и създаване на мащабна информационна инфраструктура за това.

От там уточниха още, че в момента в Агенция по вписванията тече изпълнението на проект за "Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и предоставяне на допълнителни е-услуги" като една от дейностите по проекта – Дейност 1, е насочена именно към изменения в подзаконовите нормативни актове - "Привеждане на подзаконовата уредба и вътрешните правила в съответствие с практиката и нормативната рамка в областта на е-управление".

В продължение електронно подаване на заявления за вписване – функционалност за електронно подаване на данни/документи/заявления, включително и от нотариусите, интегриране с входящия регистър и реализиране на електронни услуги, обхващащи вписвания, заличавания и отбелязвания за над 150 вида актове е заложена функционалност в обхвата на горецитирания проект.

Снимка: pixabay