Драстичният скок на цената на тока на борсата, който достигна нива над 300%, както и острата реакция на бизнеса и на синдикатите станаха причина за свикване на извънреден брифинг след среща на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, председателя на КЕВР Иван Иванов и ръководителите на енергийните дружества.

Участниците в срещата са се обединили около три мерки. Първата е държавната енергетика да осигури допълнителна електрическа енергия по платформата „Ден напред“.

„Обединихме се и около необходимостта от създаване на нови стандартизирани профили“, заяви министър Петкова по повод втората мярка.

В рамките на седем дни електроразпределителните дружества трябва да представят своите предложения, след което ще се проведе втора среща за съгласуване и уточняване на реализацията на тези мерки, съобщи Иван Иванов.

Третата мярка, по която са изразили съгласие почти всички участници, е че в рамките на 2019 година ще бъдат ускорени действията на електроенергийния системен оператор, на Българската независима енергийна борса, със съдействието на енергийния регулатор за осъществяване на пазарно обединение в различни сегменти със страни от Източна Европа. 

„Пазарното обединение ще позволи допълнително стабилизиране на цените на Българската независима енергийна борса. За осъществяването на това обединение е необходимо е необходимо преди това да бъдат извършени и определени промени в Закона за енергетиката. По този начин ние ще изпълним и един ангажимент, който имаме към Европейската комисия, особено след решение на Европейския съд, което беше взето по отношение на Словакия. Ще изпълним в пълен обем промени, които да обезпечат пазарно обединение с нашите съседи от региона на Югоизточна Европа“, каза председателят на КЕВР.

„ТЕЦ „Марица-изток 2“ работи на пълна мощност, но има една особеност, която е свързана с неговата дейност, и всички трябва да отчитаме това обстоятелство – това са разходите за въглеродни емисии, които тецът прави, и тези разходи трябва да бъдат обезпечени с необходимите приходи, които да осигурят възможността на теца да си закупи за следващата година необходимите емисии. Така че това също трябва да бъде взето предвид. Това са разходи, които формират основна част от себестойността на енергията, която ТЕЦ „Марица-изток“ произвежда“, обясни енергийният министър.