Броят на автомобилите в Пловдив достига заплашителни стойности и логично паркоместата са все по-дефицитни. Доскоро уютната опция за стопанисване на "преместваем обект за местодомуване на леки моторни превозни средства", каквато е дефиницията на местното законодателство за временните гаражи, вече никак не изглежда привлекателна. 

Тази трансформация стана факт, след като Община Пловдив поде нов курс на управление на общинските площи, който се стреми към визия на града достойна за неговата титла Европейска столица на културата. Стратегията с хоризонта 2019 е всички временни гаражи да бъдат премахнати, а там където е възможно да бъдат изградени открити и закрити паркинги, които да удовлетворяват необходимостта на гражданите в съответните райони.

Инициативата бе подета от Кметството на Район Централен, като до края на тази година се очаква на негова територия да няма нито един гараж клетка. Същата участ очаква и всички останали райони в Пловдив. В някои от тях офанзивата по премахване започна, а в други тепърва ще набере сила, но постепенно целият град ще забрави за популярните метални конструкции за автомобили. 

Отдаването на площи до момента бе за срок до 5 години, но на хората с разширителни се издаваха автоматично анекси за удължаване. Към този момент практиката за отдаване на място е преустановена, а гражданите биват пренасочвани към възможност да плащат аренда за място върху някой недоизграден паркинг или такъв проектиран за изпълнение. 

Своевременно с решенията на районните кметства, собственици на временни гаражи биват предупреждавани за сроковете, в които трябва да премахнат съоръженията, а при неизпълнение се пристъпва към принудително бутане. 

Акцията по разчистване на неестетическите гаражи обаче не беше посрещната равнодушно. Силна съпротива и обществено неодобрение бяха изразени в първозасегнатите квартали, а след като хората се изправиха пред необратимостта на решението те потърсиха прагматични начини за преодоляване на конфликта.

Преди багерите да се включат, хората се насочват към варианти за монетизиране на гаража. Затова и интернет пространството, което се явява съвременния начин за пренасяне на обява от уста на уста, е заринато с обяви за продажба на гаражи в Пловдив. Тоест на металните конструкции, които изпълняват ролята на гараж. И макар че да си купиш метален гараж в Пловдив сега, не е като да си купиш фабрика на 9-ти септември 1944, предлагането не спира. Собствениците явно разчитат на купувачи, които още не са чули намеренията на Общината или пък планират да закарат конструкцията в някое близко село. 

Такова съоръжение върви на цена около 300 лева, а ако не бъде закупено от някого, собственикът търси начин да го транспортира на село или отново да се сдобие с парични средства като го продаде за старо желязо. Рекламите на гаражите включват големината на конструкцията, материалът, от който е изработена и устойчивостта на покрива, като параметрите целят по-високо остойностяване на имота.

Ето и няколко произволно избрани обяви:

"Продавам метален гараж. Изцяло с поцинкована ламарина. Гаража е като нов и е много запазен, намира се на Центъра.

Размери: дължина 6м; ширина 3,5м; височина 2м.

Много по-голям от всички останали! Разглобяването ще се извърши от купувача. Има настилка филц, която също може да вземете, ако желаете. Цена: 300 лева"

"Продавам метален гараж в Пловдив. Здрав с двоен покрив, без течове. Офертата е до края на месеца, след това ще го карам на село. Размери: Височина-2м; Дължина-5м; Ширина-3м. Цена: 230 лв. "

"Много добро състояние, поцинкован покрив. Широк - 2.70 м. Разположен в Съдийски. Цена: 299 лв."