Все по трудно става за туристи и гости от България да си намерят място за нощувка в Пловдив. Това се дължи на големия наплив  от желаещи да посетят града под тепетата.

Пловдив става все по-забележителна туристическа дестинация и желана среда за бизнес в сферата на туризма. Увеличава се потокът от чуждестранни туристи, които се разхождат по Главната улица, посещават забележителностите и музеите или се забавляват в заведенията.

Все повече физически и юридически лица проявяват интерес и инвестират в ресторантьорството и хотелиерството. Качеството на предлаганите услуги в туризма е на ниво и това дава основание за разпознаване на Пловдив като привлекателна туристическа дестинация и добра бизнес среда през последните години.

В резултат на всичко това както бизнесът, така и местната власт отчитат ръст в постъпленията от туризъм. Приходите за хотелиерите за периода януари-август 2017 г. отчитат ръст от 6% в сравнение с миналата година.

Приходите от туристически данък в Община Пловдив до края на месец август възлизат на над 250 000 лева, което е с 8% повече от тези за същия период на 2016 г. Постъпленията от събрания данък от реализирани нощувки е 72% от общия бюджет на Годишната програма за развитие на туризма през 2017 г.

За осемте месеца на 2017 г. сериозно увеличение има и на средствата, събирани от такси за категоризиране на туристическите обекти в град Пловдив. Техният размер е с 45 % повече от събраните за същия период на 2016 г.

Събраните общо средства от туристически данък и такси за категоризиране за периода януари-август 2017 г. са с ръст 15 % сравнено с тези за изминалата 2016г.

Експерти в ОП „Туризъм” предвиждат през септември и октомври на настоящата календарна година да има още по-голямо увеличение на приходите в Общината от туризъм, в резултат на многобройните културни и събитийни прояви, които предстои да се проведат в Града на тепетата.

Сред тях са Празниците на Стария град, ІХ-та Международна среща по туризъм, Панаир на занаятите, Нощ Пловдив и всички други концерти, спектакли, фестивали от програмата на Есенния салон на изкуствата, които ще привлекат много български и чуждестранни туристи, както и специалисти в бранша.

Обективна причина за покачване на събираемостта е също добрата съвместна работа между отдел „Категоризации“ към ОП „Туризъм“, Пловдивски общински инспекторат и дирекция „Местни данъци и такси“.