Имотите в София са поскъпнали с 11,6% в края на 2016 г. спрямо година по-рано, показват данните на Националния статистически институт. Най-голямо е увеличените на цените на старите жилища – с 15,1 на сто, пише "Труд". В Пловдив тези скокът е с 2,7 %.


Ръст има и при имотите в другите големи градове, като във Варна поскъпването е с 9,4%, а в Пловдив с 6,7 на сто на годишна база. С 5,7% нарастват цените на жилищата в Русе, а с 2,7 на сто – на тези в Бургас.

През последното тримесечие на 2016 г. спрямо предходното имотите в големите градове у нас са поскъпнали с около 3%, отчита още статистиката.

Отново най-голям е ръстът в София – с 3,3 на сто, следван от Варна с 2,9% и Пловдив с 2,7 на сто. Понижение на цените има само в Бургас – с 0,2%. В морската столица най-много са се повишили цените на новопостроените жилища – с 6,4 на сто на тримесечна база, докато при старото строителство увеличението е с близо процент.

Брокерите прогнозират през тази година ръстът на продажбите да е по-значим, отколкото нарастването на цените, което ще остане в рамките на до 10% през 2017 г.