Целият район около ДКЦ 1 в района на Понеделник пазара ще бъде разкопан по време на дейностите по Голямата базилика. От няколко дни върви усилена работа по превръщането на паркинга до Католическата църква в площадно пространство.

Самият паркинг вече е премахнат, а скоро се очаква строителите да влязат и в малките улички. Там ще бъдат ремонтирани улици и тротоари, като ще бъде направена и нова организация. Очаква се улица „Света гора” да бъде отворена за движение откъм „Иван Перпелиев”. Така ще има връзка от „Княгиня Мария Луиза” към Тунела, каквато функция изпълняваше ухото към „Цар Борис III Обединител”.

Средствата за ремонта ще бъдат от парите за площадното пространство на Голямата базилика. Припомняме, че пространството ще бъде преобразено тотално – на негово място ще има зелена зона, места за почивка, 49 паркоместа за автомобили  и два за туристически автобуси.

Ще бъде изградена и детска площадка, велоалеи и информационен център с кафене. Специален асансьор ще сваля туристите до нивото на археологията.

Проектът за Голямата базилика и площада е на обща стойност над 16 млн. лв. От тях 8,2 млн. лв. са дарение от „Америка за България“, а останалите са предоставени от общината. Общинските пари ще бъдат разпределени за преобразяването на площада, археологически разкопки и откупуване на имоти в зоната.   

Още за проекта ТУК