Барбадос стана република и се сбогува с управлението на британската кралица Елизабет Втора. Певицата Риана, която е родена там, беше обявена за национален герой. Това бе съобщено от премиерката Мия Мотли по време на тържествата, с които бе обявена Барбадоската република. Певицата прие почетното признание с гордост.

Островната държава на Карибите, която е известна с райските си плажове, рома си и с родената там световна звезда Риана, вече има нов държавен глава. Това е Сандра Мейсън, която досега беше генерал губернатор на страната.

72-годишната Мейсън е била съдия и прокурор, както и посланик на Барбадос във Колумбия, Венецуела, Чили и Бразилия. Тя положи клетва като държавен глава в полунощ в столицата на Барбадос – Бриджтаун, предадоха световните медии.

Знамето на британската кралица беше заменено с флага на страната."Народът на Барбадос трябва да формира бъдещето на страната. Народът е пазител на страната", заяви в първата си реч Мейсън.

На церемонията присъства принц Чарлз, който е син на Елизабет Втора и британски престолонаследник. Той предаде най-сърдечните поздрави от майка си.

"Създаването на тази република е възможност за ново начало", заяви Чарлз.

По време на тържествата премиерката на Барбадос Мия Мотли връчи на принц Чарлз най-престижното държавно отличие - Ордена на свободата. Според Кристина Хиндс, професор по международни отношения в Западноиндийския университет на Барбадос, британското кралско семейство е виновно за експлоатацията на този район и не е поднесло никакви официални извинения или е платило обезщетения заради нанесените вреди.

Барбадос е с население 300 000 души, а преди пандемията островът беше посещаван ежегодно от над 1 милион души. В момента улиците на населените места са пусти, а безработицата е достигнала близо 16 процента, което е с 9 процента повече в сравнение с предишната година, въпреки заемите, взети от правителството с цел финансиране на обществения сектор и създаване на работни места.