"Красиви и Работливи" е рубрика на TrafficNews , в която ще гостуват дами, които ще развенчаят мита, че красивите жени разчитат единствено на външния си вид, за да постигнат мечтите си. Представителната и стилна визия са необходимо, но не и достатъчно условие за успеха на една жена. За да си пробие път във все още мъжкия ни свят, тя трябва да притежава още редица качества - да са комбинативни, пробивни, самоуверени, да държат егото си под контрол и да работят при високи нива на стрес. В същото време обаче те не бива да губят и женските си качества - да са  състарадателни, но без да са сантиментални, да внушават сигурност и закрила, да бъдат енергични и с приключенски дух.

Представяме ви Марина Тракова от Пловдив - момиче, което вярва в мечтите си и се стреми към постигането им. Още в детските си години тя осъзнава влечението си към модата.

Благодарение на сериозните си амбиции през 2013 година влеза с летящ старт в модния бизнес в България и вече има своя линия „Марина Дизайн“, която към момента мисли да остави настрана , докато не направи цялостен план за бъдещото си развитие оттук насетне.

Към днешна дата, тя живее в Милано, където изучава дизайн в едно от най-елитните учебни заведения за мода, а именно Istituto Marangoni.

- Какво е да учиш в университета Istituto Marangoni?

- За човек, който мечтае от години да се занимава с мода и да се докосне до истинската модна индустрия, чувството е неописуемо. Марангони е сбъдната мечта, Марангони е живота ми през последните 3 години, събуждам се и лягам с мисълта, че това е най-доброто нещо, което можеше да ми се случи след завършването на гимназията. Благодарна съм, че имах възможността да се уча от хора, които са небезизвестни в модния свят. 

- На дипломната си работа ти си представила модели с детайли от българския ни национален костюм! Разкажи ни за идеята и детайлите на всеки от тоалетите.

- Да, всъщност аз още не съм завършила образованието си, остават ми още 2 месеца. Идеята за дипломната ми работа е вдъхновена изцяло от българския ни национален костюм, тъй като реших, че в сравнение с други държави, нашата рядко бива представена в модната индустрия или поне не по този автентичен начин. В колекцията си съм включила детайли от носията като например престилката и бялата широка риза, важно за мен беше също и да запазя изчистения прав силует на дрехата, както и естествените материи. Първият аутфит включва яке с ръкави от болана, която лично си присвоих от баба ми хаха. Роклята към него е направена изцяло от панама за гоблени, а върху предната част моята баба избродира гоблен с картина от българската ни природа. Благодарна съм и за месеците ръчен труд и за това, че не спира да вярва в мен и да ми помага през всичките години, в които се опитвам да пробия в модата.

Вторият аутфит е ленен гащеризон със съвсем изчистена права кройка, но акцента пада отново върху гоблена на горната част, който показва мъжка и женска фигура, облечени в носии. А отзад има шлейф от мрежа с ръчно пришити малки цветя. Третият тоалет е отново ленен гащеризон с презрамки и традиционно деколте, пояс тип корсет и престилка. Тук може да забележите шевиците по краищата на деколтето и престилката. Идеята е, че в миналото хората са вярвали, че по този начин злите сили не могат да навлязат в тях. Всички три аутфита са допълнени с автентични аксесоари като цветя в косата, кърпа за глава и традиционните цървули.

- Как те оцениха и какво ти казаха?

- Все още чакам резултати, но искам да добавя, че колекцията ми ще бъде променена и осъвършенствана до края на учебната година. Така че дрехите, които виждате сега, претърпяха много промени от началото на създаването си и най-вероятно ще претърпят още. Журито на последния ми изпит беше съставено не само от преподаватели, но и вече реализирани дизайнери, журналисти и други професионалисти в сферата. Разбира се всички бяха възхитени от ръчната бродерия на баба ми, това е акцентът в цялата концепция. Мнението им за въпросната рокля беше категорично, че изглежда като направена за изложба и модния подиум, докато другите два аутфита, както казаха те, олицетворяват буквално българската тематика. Мисля, че всички останаха много доволни.

- Как минава един твой ден в Милано?

- Милано е като втори дом за мен. Няма нещо от живота ми в България, от което се лишавам в Милано. Общо взето събуждам се, пия кафе, отивам на университет, а в пролетните дни като тези, вечер излизам с приятели за така известното италианско аперитиво. Обожавам италианските топли вечери навън. Имам много близки хора както от университета, така и извън него. Единственото, което ми липсва тук е семейството ми.

- Кога се осъзна, че модата е твоя живот?

- Не помня някога да съм искала да се занимавам с друго. От малка все повтарям, че искам да стана художничка. Но специално за модата се осъзнах, когато в 6 клас започнах да посещавам курсове по моден дизайн в Пловдив.

Кое в стила на обличане на голяма част от българките не ти допада?

Ако говорим за масовката, почти нищо не ми допада. Разбира се има страшно много изискани жени, които се обличат прекрасно, но тяхното мислене се простира извън българския ни манталитет. В България хората трябва да разберат, че не е нужно да похарчиш 200 лева за несполучлива реплика, само защото “така е модерно”. Напоследък забелязвам така наречената “грозна мода” да става все по-популярна сред моето поколение. Абсолютно съм против! Тази мода не е за всеки, тя е строго свръзана със същността ти като човек, дори с възгледите ти за живота. Хората трябва да се научат да носят това, което им отива, а не това, което е на мода. 

-С какво трябва да се съобразяваме, за да изглеждаме стилно и да чувстваме добре в кожата си?

- Най-вече с това какво наистина ни седи добре. Понякога тенденциите не са от значение, ако ти не се чувстваш комфортно, ако не ти отиват или ако ги следваш само по задължение. Аз смея да твърдя за себе си, че почти всичко ми отива като стил, когато го пречупя през моята призма, и винаги хората са ме помнили с експерименталните ми периоди , хаха.

- Предстоят баловете 2019! Какъв съвет ще дадеш на бъдещите абитуриентки?

-  Момичета, престанете да добавяте камъни, пера, блясък и дантела по балните си рокли. Не е модерно, не е красиво!!! Заложете на изчистен силует и интересен принт.

- Какво ти предстои оттук насетне?

- Завършване през юни месец и надявам се като за начало добър стаж в модния бизнес. Може би ще оставя за момент марката си на страна, докато не направя цялостен план за това как ще продължа да я развивам.

И едно кратко БЛИЦ интервю:

Първото нещо, което правя сутрин е… КАФЕ!!!

Никога не излизам от вкъщи без… Телефон, портмоне, крем за ръце и балсам за устни.

Любимата дреха в гардероба ми е… За момента кожени широки панталони, дънково яке и рипсени потници.

Ако трябва да опиша моя личен стил с една дума е… МОЙ!

Най-голямото удоволствие е… Да си в мир със себе си и щастлив с околните.

Най-вълнуващият човек, който някога съм срещала е… Безкрайно много са, но последният е преподавателят ми Patrick De Muynck.

Последното нещо, което търсих в Google беше… Louis Vuitton Prism Кeepall Monogram price

Нещото, което винаги съм искала да направя e… Да живея в Италия. И го направих.

Парфюмът, който отлично ме описва е… Dior Ambre Nuit