Тридневна сватба като в приказките направи една хубава българска дизайнерка с любимия ѝ мъж на безумно красиви острови в Мавриций. Гергана Якова се врече на половинката си Себастиен Ноат пред очите на близки и приятели, долетели при тях от всички краища на света, на 4 живописни островчета – всеки от тях като кътче от рая, преди броени дни.

До последно нито тя, нито гостите на тридневните тържества не подозират, че те всъщност ще са на сватба – всички са поканени на Мавриций за годежно парти. Е, Гергана има своите подозрения, затова решава да развихри таланта си на дизайнер и да подготви за себе си, а и за най-близките си приятелки, рокли, които да пасват на всичко онова, което им предстои. За себе си прави три тоалета – всеки в бяло, а единият от тях – дълга рокля до земята, е обсипан с перли и много напомня на корал, вплетен в дантела – като бижу от дъното на океана.

С организацията на партито се заема мъжът ѝ – все пак от години работи в хотелиерския бранш, където сега е на ръководна позиция, така че знае как да изпипа всичко до най-малкия детайл.

Изненадите започват още в петък, на 1 септември. Тогава Гергана със Себастиен и гостите им – всички облечени в бяло, се качват на катамарани и отиват до Plate, известен като Плоския остров, на северното крайбрежие на Мавриций. Лодките остават в лазурносините води, а гости и младоженци слизат и се разхождат боси по белия пясък. Сред тях е и едно познато лице от екрана – Яна Грудева, която водеше риалитито “Африка: Звездите сигурно са полудели”, както и съпругата на Орлин Горанов Валя. Той самият не успява да присъства на сватбата заради работни ангажименти, както и Диляна Попова – друга близки приятелка на булката.

На брега на Плоския остров гостите ги очакват издигнати тенти, а под тях разположени огромни възглавници. Музика звучи, всички пият студени коктейли, а не след дълго отиват към вътрешността на острова, където в старинна каменна сграда ги очаква голяма маса и изискан обяд. В менюто има трюфели, омари и всякакви морски изкушения. То е приготвено от майстор-готвач, работил с прочутия Ален Дюкас (негов ресторант е с три звезди “Мишлен”). “Имаше жива музика, но всичко беше много естествено – бяхме боси, по панталонки на пясъка, нямаше никаква помпозност или парвенющина”, разказва тя. Оказва се, че това е само началото на тържествата.

Втория ден по обед всички пак се качват на лодки и отиват до друг остров – Mangenie, който е частен. Там ги чака парти, което започва в 12 ч и завършва 12 часа по-късно, а за музиката се грижат едни от най-известните диджеи от клубове в Ибиса. Всички наблюдават залеза на слънцето и изгрева на луната, която точно там изглежда наситенооранжева и много голяма.

А на третия ден – в неделя, на 3 септември, е и самата церемония. Себастиен избира тя да бъде на любимото им място с Гергана – остров Фламан, защото им прилича на планетата на Малкия принц. Представлява малък къс от пясък зад лагуната, отвсякъде обграден от небесносини води. За този ден тя облича красивата рокля, цялата с перли. “Изглежда лекичка, но тежи сигурно 7 килограма. Понеже сме на остров, нямаше да върви да е с дантела, затова ми хрумна да прилича на корал, да има перли, а аз да съм боса”, казва Якова.

На церемонията тя и любимият ѝ сядат на столове пред олтар. Бракосъчетава ги техен приятел, който е упълномощен да го извърши. До Гергана и Себастиен има пясък в различни цветове. “Когато и двамата казахме “да”, взехме от пясъка и така символично показахме, че както песъчинките се съюзяват, така и ние сливаме душите и живота си”, разказва тя. На Мавриций хора с различни религии живеят в съвършена хармония. Затова и брачното ѝ тържество е смесица на християнска венчавка и индуистка церемония. А след него вкъщи ги посрещат саксофонисти и диджеи и партито продължава досред нощ.

Гергана заминава за първи път за Мавриций преди три години – решава да приеме предложението на любимия Себастиан и да последва мъжа на живота си на новото място, където той ще започне работа като мениджър в един от големите хотели. Като всяко начало, особено на чуждо място, не ѝ е лесно – далече е от приятели и роднини, местните са доста различни като темперамент. Тя трудно намира работа за себе си на екзотичния остров, затова се отдава на хобито си. Започва да рисува картини, а и сама да измисля дизайн на различни дрехи. “Реших да следвам мечтите си и да се занимавам с дрехи, които са специално направени да бъдат носени на курорт”, обяснява Гергана.

Тя е родена и израства в София. От съвсем малка рисува, затова и родителите я записват в началното училище в паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство. След това завършва професионалната гимназия по полиграфия и фотография. Дипломира се бакалавър по социална педагогика и учи магистратура по журналистика. Още като студентка започва да работи – тя е и от двете страни на камерата – и като модел, и като фотограф, освен това организира различни събития. Но сама осъзнава, че има нужда да усъвършенства знанията си по английски език. А къде по-добре може да го направи, освен в Англия? Заради това приема поканата на своя приятелка, която отдавна е в Лондон, да заживее там. “Започнах от нулата и ми беше много трудно. Вече бях на 30 години, с изграден характер и изведнъж зарязах семейство, дом, приятели. Сега, като си помисля какво ми е било, ми става смешно. Но тогава изобщо не ми беше така – заделях си последните пари за наема”, разказва тя.

В Лондон работи като хостеса – момиче, което стои на входа и настанява клиенти, в много популярния клуб DSTRKT, а през деня ходи на езикови курсове по английски. Още там започват да ѝ казват Джия, защото им е трудно да произнасят правилно Гергана. Не дълго след като заживява на Острова, със свои приятелки заминава за Кан заради временна работа. Пак е хостеса, но на престижния кинофестивал. Покрай своя колежка среща и Себастиен, който родом е от Монако и е работил в хотелски вериги по целия свят. “Започнахме да се срещаме, но заживяхме заедно 4 месеца по-късно”, обяснява Гергана.

Годежът ѝ със Себастиен е не по-малко романтичен от сватбата им. Преди 3 месеца те се отправят на пътешествие в Южна Африка, което минава през Замбия, водопада Виктория, Зимбабве. “Имах усещането, че той ще ми предложи брак на това пътуване. Но си мислех, че ще е в самото му начало – в Кейптаун. Качихме се на влак, който е подобен на “Ориент експрес”. В него ти сервират вечеря, а ти се наслаждаваш на гледката на залез-слънце. Мислех си, че тогава ще ми предложи брак”, разказва Гергана. Но Себастиен ѝ е подготвил друго – да я попита дали ще се омъжи за него, докато летят с хеликоптер над нос Добра надежда, където се срещат двата големи океана – Атлантическият и Индийският. “Искаше да ми покаже, че както се сливат океаните, така ще се слеят и душите ни завинаги”, спомня си Гергана. И тя, без дълго мислене, му казва “да”.

Малко след това се отправят на друго пътуване – с любимия си пристигат в България, за да види той красотата на страната ни. А и за да поиска официално от баща ѝ ръката на Гергана. Родителите ѝ много харесват бъдещия зет, а по-късно сълзи се появяват в очите им, когато виждат как двамата се вричат един на друг на Мавриций.

Първоначалната идея е те да сключат брак на 3 август – 3 години след първата им целувка. “Но чисто документално това не можа да стане. Трябва да подпишем тук пред официално лице, така че бракът ни да бъде признат и в Монако”, обяснява Гергана. След сватбата тя добавя фамилията на мъжа си към своята. А той ще прави същото с нейната фамилия. И пак ще се върнат в България, за да съберат хората, които не успяха да гостуват на тържеството им в Мавриций.

Източник: 24 часа