Времето е химера.  А времето за обяд — двойно по-голяма, заключава  Форд Префект в „Пътеводител на галактическия стопаджия”.  Добрият обяд, както и добрата вечеря обаче, са си  нещо съвсем реално и въпросите свързани с тях обикновено не търпят отлагане. Истинските ценители на добрата кухня ядат с  очите, сърцата и душите си. Затова готвачите, които се отнасят честно, с уважение и въображение към храната, имат специален статут. Днес, 10 август професионалните готвачи честват своя патрон и закрилник -  Свети Лаврентий.

Пловдивчани, които са известни като ценители на добрата кухня, имат своите кулинарни гурута.  Някои от тях притежават собствени ресторанти, други работят в някой от известнитезаведения в града, а трети се занимават с кулинарни консултации и обучават свои колеги.

Шеф Николай Боруков признава, че за него готвенето е страст, хоби, начин на живот и бизнес. Професионалното кулинарство заема вече 22 години от живота му. „Пътувал съм доста по света и продължавам да пътувам  - гледам и се уча от големите готвачи и различните национални кухни. Човек трябва непрекъснато да са усъвършенства. Всеки ден излизат нови техники и нови продукти, непознати за нашия пазар“, подчертава шеф-готвачът, който след като напусна кухнята на „Фадо” отвори собствен гурме ресторант „Сол и пипер” , а след това и втори за любителите на скарата – „Поркис”. Боруков е член на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалните готвачи, носител е  на международни кулинарни награди.

Главният готвач на веригата Верди и  ресторанта Berkut Sport&Spa – шеф Мирослав Дончев е хранил доста звезди.  Той  приготвя менютата на артисти  като Крис Норман, Легендите, балетистите от държавния балет на Санкт Петербург.  

„Готвенето не е елементарен акт за да се нахраним. Храната има духовен смисъл – тя е начин на живот. Ние сме това, с което се храним“, казва Росен Чакъров.

Шеф Чакъров е работил в Германия, а след това и на Кипър, като главен готвач в някои от най- добрите ресторанти и хотели на острова - „Il Forno”, ресторант „Marzano”, „Pane e vino” и „Mike’s square café”. Прекарва три години в 5 звездния бутиков хотел „Asimina”, където три сезона очарова гостите като главен готвач на ресторант „Kimata.   С годините прекарани в кухните, събира ключови познания за българската, италианската, средиземноморската и световната кухня. Трупа опит в ръководенето на екип, разработване на менюта и развиването на ресторанти. След това заедно с наученото се връща в обратно в България, където първо работи като личен готвач, а след това развива своя консултантска фирма и прави менютата на някои от големите пловдивски ресторанти. Страстта му към готвенето обаче не стихва и той може да бъде забелязан да експериментира на фермерския базар или да приготвя гурме вечеря в ресторант „Марбея”.

Шеф Чакъров е познат със своите кулинарни работилници и презентации за деца, младежи и социални готварски класове на определена тематика Професионален готвач с над 15 години опит, български и международни кулинарни награди и отличия.

Анастас Георгиев доскоро носеше шапката на главен готвач в ресторант „Филипополис” , а кулинарните шедьоври, които той твореше, предизвикваха не по- малък интерес от картините на старите майстори, чиито платна са изложени във възрожденската къща в Стария град.  След 4 години в ресторанта, в който обядват и вечерят държавните глави, които посещават Пловдив, шеф готвачът вече е на прага на ново предизвикателство. Той е и сред най- активните участници в благотворителните кулинарни каузи, които се организират под тепетата.

Шеф готвачът Георги Ерменков е софиянец, но пловдивчани опитват неговите ястия в ресторант „Виктория”  в  мол Марково тепе. За себе си той казва, че е „готвач по прoфесия и кулинарен пътешественик по призвание”.

Специализирал е във Франция при Филип Харди в ресторант Маскаре, който притежава  две звезди Мишлен. В България преминава през школата на готвача на френското посолство Карлос. Работил е в култовите столични ресторанти  в “Континентал плаза”, “Бар Капитал” в Шератон,, “Монтерей”, „Темплиер“, “Рапонги“,  и др.  

Друг столичанин – шеф Слави Колибаров също избра Пловдив, за да прави авторска кухня. "Усетих, че е време сам да направя нещо значимо и си избрах хубав, но не толкова популярен ресторант, който да разработя, за да стане разпознаваема марка на моята авторска кухня", казва готвачът , чиято страст е храната от Стария континент и експериментите с различни вкусове. Макар, че пътува на гастро командировки в чужбина, „лабораторията” му продължава да е в ресторант „Буено”.

Слави е печелил два пъти отборната купа на националния кулинарен конкурс. Грабва и гран при в Турция. Очарова съседите с българска национална кухня, но в гурме стил.

 

Екипът на TrafficNews.bg честити професионалния празник на всички готвачи и им желае здраве и вдъхновение. Никога не спирайте да творите!