Известният със "survivor" приключенията си пловдивски бизнесмен Владимир Вишански пое нова глътка адреналин, включвайки се в една от най-опасните фиести в света - бягането с бикове в испанския град Памплона. Той и приятелят му Любо Парашкевов днес сутринта са участвали в най-рисковия етап от бягането, известно като Santo Domingo. 

Събитието се провежда всяка година в чест на Свети Фермин от Амиен, един от светците-покровители на Навара, региона от Испания, в който се намира Памплона. Започва на 6 юли и продължава цяла седмица. 

Всяка сутрин преди бягането на биковете, бегачите пеят пред малка статуя, която се намира в ниша в стена над Санто Доминго, първата част от маршрута на бягане. “Сан Фермин, молим те да бъдеш наш покровител, да ни напътстваш по време на encierro и да ни благословиш!” Бегачите са с бели дрехи и червени шалове. Има осем бягания от бикове.

Приключенският тандем Вишански и Парашкевов са успели да преминат целият маршрут почти без сериозни наранявания. Много от участниците в надбягванията завършват в болницата стъпкани или прободени от побеснелите животни.  "В момента изпитвам огромно желание за живот!", коментира Вишански за TrafficNews.bg след като финишира. Според него, той и приятеля му били единствените българи, участвали в днешното бягане. 

Надпреварата с бикове далеч не е първата рискова авантюра, която двамата професионални пътешественици предприемат. Миналата година те са се спуснали в гърлото на действащ вулкан в Исландия, а преди това прекосяват Африка надлъж и шир. 

Бел. авт. Бягането с бикове в Памплона придобива световна популярност с романа на Ърнест Хемингуей "И изгрява слънце" . 

* “Фиестата се разгаряше. Тя продължи седем дни и седем нощи. Танците не спираха, пиенето не спираше, шумът не стихваше. Нещата, които се случиха, можеха да се случат само по време на фиеста. Накрая всичко стана нереално, сякаш нищо не би могло да има последствия. Изглеждаше неуместно да се мисли за последствия по време на фиеста. Дори когато наоколо бе тихо, човек имаше чувството, че за да го чуят, трябва да крещи. Така беше и с всичко останало. Беше фиеста и тя продължи седем дни.”

Снимка: Вишански / с белия пуловер долу вдясно/ на Завоя на смъртта!