През последните години албанската Ревиера набира все по-голяма популярност и все повече българи избират да прекарат почивката си там. Имената им бяха синоним на девствени пясъци под хълмове, покрити с маслинови горички, настаняване в частни домове в непосредствена близост до морето и скара със студена бира.

Неизбежно, това не оцеля дълго; асфалтови пътища свързват сега всички села, дори и най-отдалечените от Ривиерата, като същевременно хотели, ресторанти и ваканционни селища са разпръснати по крайбрежието. Днес е по-вероятно да се конкурирате за място на плажа със западни туристи, отколкото със семейство от Тирана дошло за еднодневен плаж. И все пак, въпреки трансформацията на Ривиера, все още има идилични и спиращи дъха места по този скалист бряг. Ето и някои от най-добрите:


Palasa

Това е първият достъпен плаж на Ривиерата след невероятното спускане на зигзаг през прохода Llogaraj. Новоизграденият път ще ви отведе от главния до самия плаж - ивица от бял пясък и камъни без нощни клубове пълни с хора в разгара на лятото. Има само няколко кафенета, пицария и неформален къмпинг: идеални за плаж, ако искате да избегнете тълпите, да къмпирате на брега на морето и да плувате в девствени води.


Dhërmi

Плажът в Dheri е един от най-известните в Албания. Ослепителна плажна ивица покрита с бели камъчета дълга няколко километра, която се облива от дълбока синя морска вода. Извън пиковия сезон тук е много тихо, а през летните месеци е доста оживено място, но плажът е достатъчно дълъг и ще задоволи и тези, които искат да намерят тихо място далеч от хорската глъчка, дори в средата на август. За любителите на приключения има много малки заливи по брега на морето, включително и известния плаж Drymades, на който може да намерите отлично и евтино настаняване.

Ksamil

Южно от Саранда, неофициалната столица на албанската Ривиера, и в непосредствена близост с границата с Гърция, Ксамили е с отлична локация. Трите малки острова с тюркоазени заливи са прекрасни за плуване или лодка и винаги има по-малко хора, отколкото на градския плаж. Това е голям туристически център за местните жители, и той може да бъде пренаселен през лятото, но на островите може да отдъхнете. Корфу се вижда отвъд канала в далечината (това е най-близката точка на Албания с гръцкия остров) и древния град Бутринт, в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, е точно зад Саранда, което прави много лесно съчетание на плаж с културни занимания.

Bunec

Този малък чаровен залив често се пренебрегва от туристите, бързащи към ярките светлини на Саранда, в близост до него. Bunec е тих и малко по-необичаен каменист бял плаж, разделен от река, която се стича от планините отзад залива. Залезът тук е величествен, а плажът е добър вариант за тези, които търсят непокътнато място - има няколко къмпинга и кафенета. Отделно от това, няма нищо, освен мълчанието и вълните - и това е всичко.

Himara

Заспалият град Химара е добре известна спирка по туристическата пътека. Въпреки ръста си от последното десетилетие той все още не е загубил своя чар, въпреки че градският плаж става пренаселен през лятото. Вместо това се отправете към Livadhi - 3 км северно от градския плаж, широк и дълъг, сгушен в хълмове и покрит с бял камък плаж с приветлива, кристална вода за плуване. В самия град, плажът Potami е една добра алтернатива на централният градски. Тойсе намира на юг от центъра на града, отвъд голямата скала, която раздела града на две.

Borsh

Най-дългата непрекъсната плажна ивица в Албания, 7 км дългият Borsh се простира докъдето ви стига погледа. Подходътдо него е по красив крайбрежен път, водещ към широка равнина, в която е едноименния град. Още по-забележително е, че туризмът едва е докоснал Borsh, въпреки местната общност и мащабното производството на зехтин. Плажът е приютил нищо повече от няколко импровизирани ресторанти и барове. Това неизбежно ще се промени скоро, тъй като инвеститорите вече са насочили погледи към свободните терени наоколо, така че сега е момента да се порадвате на това вълшебно място."

Източник: Lonely Planet