„Зъболекар, който престава да бъде ученик, престава да бъде и зъболекар”. Това са любимите думи на д-р Ники Николов, който заедно с Д-р Нели Иванова се превърнаха в гръбнака на новата супермодерна естетична дентална клиника в Пловдив- V1 Clinic by dr. Neli Ivanova. Стоматологът минава през множество трудности и обучения, но никога не се отказва от своята цел – да стане един от най-добрите зъболекари. 

Д-р Николов е дипломиран специалист в областта на протезирането и имплантологията и това с времето става неговата професионална стихия. Той е доказан специалист по отношение на естетичното протезиране, както и лечението на различни по тежест ортодонтски случаи и също така е член на Американски колеж на зъбопротезистите – Сан Диего. Визитката на Д-р Ники Николов обаче не спира да се разраства и до момента. Самият той споделя, че постоянно се обогатява с нови знания и се усъвършенства професионалано. Именно основателят на клиниката и водеща фигура в реализацията на V1 Clinic by dr. Neli Ivanova, Иван Главчев оценява професионализма и качествата на д-р Николов и  се чувства напълно спокоен, когато специалистът работи с множеството пациенти, които посещават V1 Clinic by dr. Neli Ivanova, защото работата му по усмивките на пациентите е  повече от успешна.

Д-р Николов споделя, че колегите му го определят като  „Монк”, заради перфекционизма, който носи в себе си. За него инвестицията в зъбите е нещо много важно, като дава пример с Щатите, където да имаш перфектна усмивка е стандарт на живот. Другата страст на стоматолога е фотографията, но не каква да е, а фотография на зъби. Това особено нещо той описва като странен свят, в който започваш да виждаш неща, които другите не виждат. По-късно интересното хоби му дава възможност да издаде книги на фотографска тематика.

-Какво не знаят пациентите за д-р Ники Николов?

- Роден съм в Пловдив. От 30 години в свободното си време се занимавам с карате и успоредно с каратето, стоматологията ми стана може би най-голямата страст. Когато бях студент, преподавателите ми ме питаха какъв искам да стана, а аз все казвах „най-добрият” зъболекар в света, за мен това беше мания. Така завърших образованието си през 96-та година във Факултета по дентална медицина към Медицинския Университет- Пловдив. След това специализирах ортопедия, ортодонтия, а впоследствие и имплантология отново в Пловдив. Успоредно с това съм обикалял целия свят и съм карал различни курсове. Последно бях на курс в Тайван, при един страхотен ортодонт.

Практиката ми започна като зъболекар в Старосел. Там правих всичко и лекувах цялото село. Дълги години имах тесни контакти с проф. Христо Кисьов, това е един много сериозно изтъкнат наш специалист. С него създадохме Българска Академия по Естетично  Стоматология. Това е може би първата организация в България, която обединява зъболекари със стремеж към естетиката. Направихме я член на международната организация по естетична стоматология и поканихме за почетни членове в тази академия много интересни зъболекари- може би най-известния турски зъболекар Галип Гюрел, като и един от зъболекарите на покойната вече кралица Елизабет II. Поканихме и най-голямото светило на американската имплантология- Джордж Зарб, на американската ортопедия- Стивън Розенстил и също така зъболекаря на Кенеди- Роналд Голдщайн. Аз всъщност започнах да се уча и от тях.  

Посетил съм много курсове и четях от сутрин до вечер. Мога да се похваля със страхотната си колекция от над 1500 медицински книги  на стоматологична тематика, които съм  изчел по няколко пъти. След това продължих по много интересен път, работих буквално като чирак на един от най-известните ортопеди за края на 90-те години , който се казваше Костадин Алексиев. Той беше едно от големите светила на пловдивската ортопедия. При него се научих на страшно много неща. След години започнах работа в поликлиника и в нея успях да се докосна до държавната страна на здравеопазването, защото там се работеше страшно много. На ден ни посещаваха близо 52-ма пациенти, а така е абсурдно да се провежда качествено лечение. По-късно направих първи частен кабинет в Пловдив, последва отварянето на втори такъв и до ден днешен, когато пътищата ни с г-н Главчев се събраха.

-С какво ви спечели Иван Главчев, за да започнете да приемате клиенти във V1 Clinic by dr. Neli Ivanova?

- При господин Главчев, по препоръка, ме доведе мой колега. Истината е, че бях учуден. Ванко1 прави клиника, а ампоато му на артист, музикант и обществена личност някак не се вързваше с клиниката. Честно казано бях леко резервиран, че човек , който не е лекар, ще може да разбира и да се занимава с това. Останах обаче като ударен от мълния! Буквално няколко дни наистина не можех да разбера къде се намирам, защото при комуникацията ми с този човек, видях че той е истински във всички сфери, а когато човек е истински, той неминуемо стига до правилното решение. Всъщност той така си беше постлал идеята за тази клиника, че тя не търпеше абсолютно никакви компромиси, тоест той иска да я направи най-добрата, с най-хубавата техника и с най-добрите доктори. Видях, че той е една ядрена централа от идеи. Затова си казах, че този човек ще ми даде възможност, за да разгърна професията си в една страхотна обстановка, със страхотни идеи.

-Как се сработвате в професионален план с д-р Нели Иванова?

- Д-р Нели Иванова е невероятен специалист. Страшно енергична, с огромно желание за работа и много добър зъболекар. С нея се сработваме много добре и смея да кажа, че тя прави перфектните пълни промени.

Д-р Нели Иванова - емблемата на новата локация за естетична и стоматологична медицина в ПловдивV1 Clinic by dr. Neli Ivanova е със стандарти, които отговарят на европейско ниво

-Сега работите ли в собствените си кабинети или изцяло сте се отдали на работата във V1 Clinic by dr. Neli Ivanova?

- Вече много рядко работя в тях. Пътувам до Варна, защото и там поемам пациенти. Успявам с работата, но почивката остава на заден план за жалост.

-Като какъв човек бихте се описали в работата?

- Със сигурност невротичен перфекционист, дори болезнен. Сънувам всеки един пациент, тоест когато направя нещо главата ми прехвърля- дали съм сбъркал, ако да къде точно, как трябва да го поправя.Не спирам да мисля до момента, в който не кажа, че съм го направил перфектно.

-Имате съвместно издадена книга с известния професор Росен Коларов. Какво точно можете да ни разкажете за нея и как се роди идеята за издаването ѝ?

- Завърших фотография в Англия, а когато станах пионер в така наречената дентална фотография,тоест снимане на зъби за нуждите на стоматологията, изнасях стотици лекции, пишех статии и постепенно живота ме събра с проф. Росен Коларов. Той е най-известният български фотограф, в момента е предстведател на медицинския одит в България. С него си снимахме, правихме си фотографски срещи и възникна идеята да се напише тази книга- "Ръководство по дентална фотография". Скоро очакваме да излзе и второ издание, а много преди това четиво бях издал и лична книжка с мои снимки, която се казваше- „Тайния живот на зъбите”.

-Какво поле за професионална изява ви дава V1 Clinic by dr. Neli Ivanova?

- Освен, че това което ние пожелаем, го получаваме на секундата, най-добрите материали и апаратура в света се намират тук.V1 Clinic by dr. Neli Ivanova разполага с апарат за пиезо хирургия, със страхотни апарати за имплантология, със скенер от последно поколение, който се води ЕКОскенер, защото позволява много по-слабо облъчване от другите 3D устройства. Дори е одобрен за приложение при деца. Този скенер е незаменим при диагностиката. Много интересна е скорошната придобивка на клиниката- лазер, който позволява огромен набор от манипулации. Просто пациентите могат да си избират сред страхотна гама от дентални и естетични процедури.

-Ще разкажете ли малко повече за вашата съвместна идея с г-н Главчев да създадете академия за следипломно обучение?

- Тази идея не е нова, години наред съм го правил. Идвайки тук обаче, аз видях, че базата е много хубава и много удобна и си казах, че г-н Главчев ще осигури всичко, което ни е нужно. Академия за следипломно обучение- V1 academia няма да обучава студенти, а вече завършили специалисти. Българският зъболекар независимо, че учи много добре има нужда да продължи да се самообразова. Има хора, които търсят и имат нужда от такова обучение, а тук ще се извършват лекции. Всеки, който се запише ще има възможност от теоретично и практическо обучение. Ще се работи и за акредитация на този център , тоест да стане център, който ще бъде способен да дава специалности. Това вече е въпрос на организация, но като материална база няма да има проблем.

-Разкажете ни за инициативата, която  Ванко1 обяви още с откриването на клиниката.

- Това е много красиво нещо. Много от денталните лекари в България са давали в годините безплатни лечения и продължават да го правят. Обаче в таква клиника, в такава обстановка, при тези условия на световен стандарт да си направиш зъбите е уникално и това е инициатива изцяло на господин Главчев. Ако беден човек отвори вратата в понеделник се сравнява с пациент, който носи цяла чанта с пари, няма никаква разлика. И най-интересното е, че тези хора са най-благодарни, прегръщат те дори носят и подаръци. В тази инициатива на пиедестал се поставя медицината, а не парите. Г-н Главчев мисли именно за медицината, за това хората да бъдат добре и наистина да се чувстват перфектно.