Далеч под митичните 80 000 лв. за разходите по обслужването на един козел от едноименния филм на Георги Дюлгеров от 2009 г. се оказаха истинските хонорари на четириногите актьори у нас. За да слушат пред камера и да изпълняват командите на дресьора, рошавите таланти получават между 200 и 1000 лв. на ден според вида, чиито представители са. Това разказа пред в. "Монитор" Стоян Лазаров - единственият координатор животни за филмови продукции, които се снимат в България.

Най-високоплатено било животно от рядък вид, което взел от столичния зоопарк, но не иска да разкрие кой точно екземпляр е станал звезда. Казва само, че за ангажимента си актьорът е получил 1000 лв. на ден. До момента доцентът от БАН има зад гърба си 400-500 участия с животни във филми, клипове, фотосесии, реклами. Успешната му научна кариера го среща преди повече от 15 години с Николай Рафаилов и Уили Бота от Киноцентъра.

„Един ден се чука на вратата на кабинета ни с Христо Делчев. Влязоха двамата с питане дали можем да им намерим тарантула, за да я снимат във филм. Имах една в стаята и една у дома. Прекарах 7 снимачни дни с тях и останаха доволни. Веднага след това ме повикаха с поръчка за 120 плъха за филма Killer Rats (2003 г.)“, спомня си Лазаров.

Част от животните, които застават пред камера, са негови лични. Точно като вълците, които гледа. Техните участия пред камера Стоян е оценил на от 200 до 400 лв. на ден - според продължителността на ангажимента. Свещените за индианците животни станали лични любимци и на някои холивудски звезди.

„Джейсън Стейтъм, Силвестър Сталоун и останалите в „Непобедимите“ много ги харесаха - снимаха се с тях, галиха ги“, разкрива доц. Лазаров.

В портфолиото си не може да изброи касовите холивудски продукции, на които е помагал, но едно от най-ярките му участия остава в „Бягството“ (The Way Back) от 2010 г. с Колин Фарел и Ед Харис. Снабдява продукцията както с лесните зайци и ларви, така и със северни елени, които докарва от Чехия и гледат няколко дни в двора на чичо му в Панагюрище за радост на децата.